NAJMLAĐI MANASTIR NA FRUŠKOJ GORI Ktitor podigao crkvu posle teške porodične nesreće koja ga je zadesila

J. K.

17:11

Turizam 0

U prelepom ambijentu u uvali između sela Grgurevci i Manđelos 2011. godine postavljeni su temelji najmlađem fruškogorskom manastiru.

NAJMLAĐI MANASTIR NA FRUŠKOJ GORI Ktitor podigao crkvu posle teške porodične nesreće koja ga je zadesila
Foto: Fruškać

 

Između sremskih sela Grgurevci i Manđelos, nad izvorom svetih vrača – Kozme i Damjana, u neposrednoj blizini kultnog mesta kutka posvećenog svetom Jovanu Šangajskom nalazi se najmlađi fruškogorski manastir koji je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom.

Prelepa drvena crkva – brvnara, u šumi stogodišnjih lipa, izgrađena je od norveškog belog bora i čamovine nabavljene u Bosni i Hercegovini, te svojom arhitekturom odudara od ostalih fruškogorskih manastirskih crkvi, što ga čini posebnim.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ktitoru ove crkve Milanu Milankoviću, poreklom iz Brodca kod Bijeljine, a koji živi i radi u Pertu u Australiji, uručen je Orden Svetog Save.

 

 

Milanković je još 2011. godine, boraveći na Fruškoj gori, obećao pomoć za izgradnju manastira, međutim tada je doživeo i tešku porodičnu tragediju.

Na Vranjašu, gde je sada podignuta crkva i manastir, Milankovićeva 16-godišnja kćerka ođednom je izgubila svest. Prevezli su je hitno u bolnicu u Beograd, ali joj nije bilo spasa. Od tada su ožalošćeni roditelji odlučili da budu ktitori crkve u znak sećanja na prerano umrlu ćerku.

Izvor Vranjaš je upisan u knjige 130. godina pre Hrista na Fruškoj Gori (Alma monsa). Nalazi se u selu Manđelos, u opštini Sremska Mitrovica. Od ovog izvora Rimljani su u prvom veku izgradili vodovod koji je Sirmium (današnju Sremsku Mitrovicu) snabdevao vodom sve do 4. veka. Ostaci ovog vodovoda postoje i danas.

Manastir Vranjaš na mapi: 

 

Komentari(0)

Loading