Najbolje izletište nadomak Beograda: Svi su oduševljeni mirom, nedelja je najbolji dan da ga posetite

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Bojčinska šuma je savršeno utočište ako želite da pobegnete od užurbanog gradskog života.

bojčinska šuma
ilustracija

Bojčinska šuma je močvarna šuma na jugozapadnoj granici grada Beograda na teritoriji rezervata prirode Obedska bara. Pod zaštitom je države. Prostire se između naselja Progar, Boljevaca i Ašanje, u opštini Surčin. Šuma se nalazi u ravničarskom delu jugoistočnog Srema, 30 kilometara od centra Beograda, između reke Save i kanala Jarčine. Od 1965. godine je zaštićen prirodni spomenik.

Ova šuma predstavlja idealno mesto za sve ljubitelje prirode, rekreacije i mira, jer nudi raznovrsne sadržaje i prilike za uživanje na svežem vazduhu. Prepoznatljiva po svojim stoljetnim hrastovima, Bojčinska šuma nudi uređene staze za šetnju, vožnju bicikla i trčanje. Posetioci mogu da istražuju bogat biljni i životinjski svet, a šuma je dom raznim vrstama ptica, što je čini popularnom destinacijom za ljubitelje posmatranja ptica.

Za one koji vole konje, Bojčinska šuma pruža mogućnost jahanja i uživanja u prirodi na sasvim drugačiji način.Jedan od glavnih aduta Bojčinske šume je letnja pozornica na otvorenom, koja svake godine ugosti brojne kulturne manifestacije, koncerte, predstave i druge događaje, čineći je centrom okupljanja i umetničkog izražavanja. Izgrađena je po projektu arhitekte Zdravka Milinkovića. Scena je prekrivena trskom, prečnik bine je 16 metara. Pored bine se nalaze dva toaleta i zatvorena sala u vidu amfiteatra za 1.000 ljudi.

U šumi je evidentirano 108 vrsta ptica, odnosno 30 odsto ukupnog broja vrsta ptica zabeleženih u Srbiji. Takođe, tu su 10 vrsta vodozemaca i gmizavaca, od čega čak 8 vrsta je zaštitićeno zakonom. Od divljih životinja, koje slobodno lutaju šumom, mogu da se vide zečevi i srndaći. U šumi svinjari drže svoje svinje, a mogu se naći i divlje svinje, koje se hrane žirevima. Pored bine je etno-restoran "Bojčinska koleba", sa autentičnim ambijentom i tradicionalnim jelima.

Šuma je pogodna i za porodice, jer se na njenoj teritoriji nalazi nekoliko dečjih igrališta i piknik mesta, gde možete da provedete opušten dan sa decom. Bojčinska šuma je dostupna tokom cele godine i nudi drugačiji doživljaj u svako godišnje doba, bilo da je to šarenilo jeseni, zimski mir, prolećno buđenje prirode ili letnja svežina.

(Mondo)

Komentari(0)

Loading