Ispijanje rakije do iznemoglosti: Jedinstvena manifestacija u svetu održava se u srpskom selu
U čast mnogih voćki i tradicionalnih specijaliteta napravljene su manifestacije širom Srbije, međutim ona koja slavi srpsko piće i umešnost našeg naroda da je ispija održava se skoro dvadeset godina samo u selu Pranjani na Suvoboru.

Čuvena Rakijada nastala je pred jednom lokalnom prodavnicom, nakon debate ko su veće bekrije - meštani Bralovića ili oni iz Lokve. Boško Milovanović, koji je tada radio kao trgovac predložio je da odmere svoje snage.
"Tada smo nabavili 18 litara dobre, domaće, ljute rakije, sve je popijeno. Neki su tada pali pod sto, drugima se malo smučilo, a pobednik je nakon što je ispio najviše od svih, krenuo da podiže traktror. Tada je rekao nije snaga, bogami, u spanaću, već u rakiji. To se kasnije godinama prepričavalo", kaže Boško za RINU.
On dodaje da su mnogi tada rekli kako to takmičenje nije bezbedno za zdravlje učesnika, ali ono što su oni želeli da pokažu jeste da kad je rakija dobra, kvalitetna, čista i domaća nikom ništa ne može biti. Što se i potvrdilo u praksi. Osim malo jačeg mamurluka, takmičari nikad nisu imali nikakve druge posledice.
Današnji program počinje u 14 časova, a manifestaciju otvara zdravičar koji će poželeti uspeh svim takmičarima u ispijanju rakije, ali i onima koji su u nekoliko poslednjih dana slali uzorke.
Rakijada je zadržala početne takmičarske oblike, kao što je ispijanje rakije, a takmičari su posle toga podložni ispitu kao što je prelazak preko drvene bandere, dok će drugi pokazivati snagu povlačenjem traktora, dok će profesor Nikičević, jedan od najboljih srpskih ocenjivača rakije, kazati koji je uzorak poznatog srpskog napitka poznatog i kao „srpska mučenica” najbolji. Takmičari pristižu sa svih strana, konkurencija će biti žestoka.
"Imamo dobro iskustvo, čekamo ekipu iz Beograda da nas podrži. Spremni smo za takmičenje, nadamo se medalji i da se kući nećemo vratiti praznik ruku", rekli su takmičari iz Ljubovije.

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Guča – festival trube koji svake godine okuplja ceo svet
Najveći trubački spektakl Balkana gde muzika, tradicija i veselje ne prestaju
Komentari(0)