IZ BAKINE KUHINJE Preukusni salčići će svima vratiti mirise i ukuse detinjstva, slobodno napravite duplu meru!
Salčići su stari tradicionalni kolači koji nas vraćaju u vreme kada su naše bake veštim rukama stvarale nezaboravne mirise i ukuse koji su ispunjavali domove.
Ovi kolači, jednostavni ali bogati ukusom, oduvek su pravljeni s ljubavlju i pažnjom, a njihov miris nas podseća na toplinu porodičnih okupljanja i srećne trenutke iz detinjstva. Otkrićemo vam danas recept koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Sastojci:
500 g brašna
Možda vas zanima:
LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.
CELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVALA OVAJ KOLAČ Starinski recept za slatkiš koji su volele generacije
Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.
Možda vas zanima:
LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.
CELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVALA OVAJ KOLAČ Starinski recept za slatkiš koji su volele generacije
Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.
Možda vas zanima:
LENJA PITA Starinski kolač koji svi obožavaju, spremljen na malo drugačiji način
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.
CELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVALA OVAJ KOLAČ Starinski recept za slatkiš koji su volele generacije
Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.
300 g sala
1/2 kašike svinjske masti
1 žumance
1 jaje
100 ml belog vina
100 ml vode
Džem, šećer u prahu
Priprema:
Pomešajte u činiji brašno sa mašću pola kašike sala. Dodajte vino, vodu, žumance i celo jaje, pa umesite glatko testo. Oklagijom ga rastanjite na pobrašnjenoj podlozi i premažite trećinom sala. Preklopite levu pa desnu stranu, gornju pa donju i ostavite da odstoji pola sata. Ponovite postupak sa mazanjem sala, preklapanjem i stajanjem još 2 puta. Rastanjite testo na debljinu oko pola centimetra i isecite trouglove veličine po želji. Na najdužu stranu stavite kašičicu džema i urolajte kao kuflicu ili presavijte na pola da dobijete oblik trougla. Ređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Kada se salčići ohlade pospite ih prah šećerom.
Prijatno i uživajte!
Pročitajte još:
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Komentari(0)