ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

Evo nekoliko blagodeti ovog divnog povrća
Bogatstvo hranljivim materijama: Šargarepa sadrži vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, kao i minerale poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i fosfor.
Beta-karoten za zdravlje očiju: Beta-karoten, koji joj daje karakterističnu narandžastu boju, ima blagotvorno dejstvo na vid. Pomaže u poboljšanju vida i deluje protiv “kokošjeg slepila” (slabijeg vida u određenom delu dana).
Možda vas zanima:

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.

ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
Možda vas zanima:

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.

ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
Možda vas zanima:

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.

ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
Antioksidansi za imunitet: Šargarepa je bogata antioksidansima, uključujući beta-karoten. Ovi antioksidansi pomažu u jačanju imunološkog sistema, čineći organizam otpornijim na infekcije i bolesti.
Za zdravlje srca: Primećeno je da beta-karoten i drugi antioksidansi iz šargarepe imaju pozitivan uticaj na regulaciju nivoa holesterola, što može pomoći u normalizaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Poboljšava kožu: Šargarepa olakšava pigmentaciju kože i štiti je od oštećenja koja nastaju sunčanjem. Takođe, može pomoći u borbi protiv starenja i održavanju zdrave kože.
Dobar za varenje: Sok od šargarepe može pomoći u normalizaciji kiseline želudačnog soka, olakšati varenje i probavu.
Prevencija bolesti: Šargarepa je korisna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a takođe može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i infektivnih oboljenja.
Ukoliko želite da napravite ukusan sok od šargarepe, evo jednostavnog recepta:
Recept za sok od šargarepe:
Oljuštite i operite 1 kg šargarepe.
Iseckajte je na kolutiće i stavite u posudu.
Prelijte sa 2 l hladne vode i skuvajte je dok ne postane mekana.
Izvadite je iz vode i ispasirajte je u blenderu.
Vratite dobijenu kašu u istu vodu, dodajte 275 g šećera, 5 kesica limuntusa (50 g) i još 2 l vode.
Sadržaj kuvajte još pola sata uz povremeno mešanje.
Kada se sok malo ohladi, sipajte ga u čiste flaše i uvijte u ćebe i ostavite da se ohladi preko noći.
Držite sok na hladnom i mračnom mestu.
Napomena: Ukoliko imate problema sa šećerom, možete dodati med.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.
Komentari(0)