ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

Evo nekoliko blagodeti ovog divnog povrća
Bogatstvo hranljivim materijama: Šargarepa sadrži vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, kao i minerale poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i fosfor.
Beta-karoten za zdravlje očiju: Beta-karoten, koji joj daje karakterističnu narandžastu boju, ima blagotvorno dejstvo na vid. Pomaže u poboljšanju vida i deluje protiv “kokošjeg slepila” (slabijeg vida u određenom delu dana).
Možda vas zanima:

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.

ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
Možda vas zanima:

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.

ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
Možda vas zanima:

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.

ZELENA DOZA VITAMINA Pitomo i divlje, ne zna se koje je ZDRAVIJE!
Zelje je popularna višegodišnja biljka iz porodice troskota, a postoje dve osnovne vrste zelja: divlje zelje (livadsko zelje), koje je samonikla biljka, i pitomo ili domaće zelje, koje se uzgaja kao i druge vrste zelenog povrća.
Antioksidansi za imunitet: Šargarepa je bogata antioksidansima, uključujući beta-karoten. Ovi antioksidansi pomažu u jačanju imunološkog sistema, čineći organizam otpornijim na infekcije i bolesti.
Za zdravlje srca: Primećeno je da beta-karoten i drugi antioksidansi iz šargarepe imaju pozitivan uticaj na regulaciju nivoa holesterola, što može pomoći u normalizaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Poboljšava kožu: Šargarepa olakšava pigmentaciju kože i štiti je od oštećenja koja nastaju sunčanjem. Takođe, može pomoći u borbi protiv starenja i održavanju zdrave kože.
Dobar za varenje: Sok od šargarepe može pomoći u normalizaciji kiseline želudačnog soka, olakšati varenje i probavu.
Prevencija bolesti: Šargarepa je korisna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a takođe može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i infektivnih oboljenja.
Ukoliko želite da napravite ukusan sok od šargarepe, evo jednostavnog recepta:
Recept za sok od šargarepe:
Oljuštite i operite 1 kg šargarepe.
Iseckajte je na kolutiće i stavite u posudu.
Prelijte sa 2 l hladne vode i skuvajte je dok ne postane mekana.
Izvadite je iz vode i ispasirajte je u blenderu.
Vratite dobijenu kašu u istu vodu, dodajte 275 g šećera, 5 kesica limuntusa (50 g) i još 2 l vode.
Sadržaj kuvajte još pola sata uz povremeno mešanje.
Kada se sok malo ohladi, sipajte ga u čiste flaše i uvijte u ćebe i ostavite da se ohladi preko noći.
Držite sok na hladnom i mračnom mestu.
Napomena: Ukoliko imate problema sa šećerom, možete dodati med.

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)