NAJBOLJI Prebranac kako su ga pravile naše bake!

Jelica Jovanović

17:00

Gastronomija 0

Donosimo vam ukusan recept za posni prebranac, vratiće vas u detinjstvo i opet ćete osetiti miris bakine kuhinje. Dimljena paprika mu daje poseban šmek.

posni prebranac
Shutterstock

Sastojci:

800 gr pasulja

1 veći praziluk

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 veći crni luk

ulje

dimljena mlevena paprika

tucana ljuta paprika

so, biber

lovorov list

biber mleven

biber u zrnu

sitno isečen beli luk – 3 čena

Priprema:

Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu. Ostaviti pasulj da se kuva. Na ulju propržiti na krugove praziluk i crni luk. Dinstati luk oko 20-30 min da dobro omekša. Dodati u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.

U đuvečaru staviti na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završiti pasuljem. Odozgo malo ulja. Staviti u rernu na 200 stepeni oko 30 min. Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.

Prijatno!

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/82704/posna-a-slasna-pita-sa-spanacem-da-sva-cula-uzivaju/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/83035/zdrava-i-ukusna-posna-corba-od-koprive-naberete-je-i-za-cas-napravite-ovo-odlicno-jelo/vest

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading