POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
                                Kada ponestane ideja šta u vreme posta izneti pred ukućane na trpezu, ova čorba je uvek dobro rešenje. Jednostavno se sprema, a okrepiće vas i veoma je ukusna.
Sastojci:
450 g krompira
200 ml kuvanog paradajza
1 glavica crnog luka ili dva srednja štapa praziluka
2 šargarepe
paškanat
pola kašičice aleve paprike
malo ulja
so, biber, lovorov list, peršun
Priprema:
Naseckan luk ili praziluk malo propržite na ulju u šerpi dok ne zastakli.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Dodajte krompir, paškanat i šargarepu naseckane na kolutove ili kockice.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Promešajte, pa nalijte vode da dobro ogrezne.Dodajte začine po ukusu i na jačoj temperaturi kuvajte dok  ne proključa, mešajući povremeno. Kad proključa, smanjite temperaturu, delimično poklopite i ostavite da se kuva na nižoj temperaturi još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte šolju kuvanog paradajza i ostavite da vri još desetak minuta. Po želji pre služenja pospite seckanim peršunom.
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Uživajte u ovoj ukusnoj posnoj čorbi od krompira, hranljivoj i nadasve zdravoj.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
                
            
            
Komentari(0)