STARINSKA MLEČNICA PO RECEPTU NAŠIH BAKA Jeftin i ukusan doručak koji se pravi očas posla
Mlečnica je starinsko jelo koje se pravi od jeftinih sastojaka i za najviše 15 minuta
Ukoliko su vam za doručak dosadila jedna te ista jela ili ste se zasitili pekare, onda je ovaj recept idealan za vas. Reč je o starinskom jelu koje su naše bake često spremale, a to je mlečnica. Za pripremu su vam potrebni jeftini sastojci, koje većina domaćica uvek ima kod kuće, a pravi se očas posla. Ukoliko želite da napravite zdraviju varijantu, umsto običnog belog brašna možete da isoristite kukuruzno ili brašno bez glutena. Uz dodatak domaćeg svežeg mleka imaćete doručak koji će vas zasititi i dati vam dovoljno energije za dan koji je pred vama.
Sastojci:
- 1 jaje
- 300 g brašna
- 500 ml svežeg mleka
- 3-4 supene kašike šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Možda vas zanima:
IDEALNE ZA POST: Ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu
KOJI izbor od predloženih namirnica ćete napraviti zavisi od vas, ali najbolje bi bilo da ih tokom Velikog božićnog posta kompletno uvrstite u ishranu i pomognete srcu i krvnim sudovima da se zaštite od nekad fatalnih oštećenja.
RIBA NA MANASTIRSKI NAČIN: Ukusna i bez neprijatnog mirisa
Riba tokom posta je jedna od glavnih namirnica koju koristimo za spremanje posne trpeze. Pored toga je vrlo zdrava o sadrži brojne vitamine i minerale.
Možda vas zanima:
IDEALNE ZA POST: Ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu
KOJI izbor od predloženih namirnica ćete napraviti zavisi od vas, ali najbolje bi bilo da ih tokom Velikog božićnog posta kompletno uvrstite u ishranu i pomognete srcu i krvnim sudovima da se zaštite od nekad fatalnih oštećenja.
RIBA NA MANASTIRSKI NAČIN: Ukusna i bez neprijatnog mirisa
Riba tokom posta je jedna od glavnih namirnica koju koristimo za spremanje posne trpeze. Pored toga je vrlo zdrava o sadrži brojne vitamine i minerale.
Možda vas zanima:
IDEALNE ZA POST: Ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu
KOJI izbor od predloženih namirnica ćete napraviti zavisi od vas, ali najbolje bi bilo da ih tokom Velikog božićnog posta kompletno uvrstite u ishranu i pomognete srcu i krvnim sudovima da se zaštite od nekad fatalnih oštećenja.
RIBA NA MANASTIRSKI NAČIN: Ukusna i bez neprijatnog mirisa
Riba tokom posta je jedna od glavnih namirnica koju koristimo za spremanje posne trpeze. Pored toga je vrlo zdrava o sadrži brojne vitamine i minerale.
U brašnu napravite udubljenje i razbijte jaje unutra. Počnite rukama da gnječite brašno na sitne mrvice. Gotove mrvice stavite u sito i prosejte višak brašna. U šerpi ugrejte sveže mleko. Čim provri stavite mrvice. Dodajte 2 kašike šećera i ostavite 5-10 minuta dok se ne skuva. Stavite šećer i vanilin šećer i sipajte u posude.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
Komentari(0)