TRADICIONALNA SRPSKA PROJA Nekada se spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jednu od najpriznatijih specijaliteta u svetu
Proja je kukuruzni hleb koji se uglavnom meša sa projanicom ili projarom.

Razlikuju se po načinu pripreme, proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, dok se projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima.
Nekada se proja spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jedan od najpriznatih specijaliteta u svetu, i sam BBC je uvrstio srpsku proju među 50 najboljih hlebova na svetu. Oni su je opisali kao: „Tople kocke, srpska proja ili kukuruzni hleb, u toj zemlji se najviše jedu uz domaći specijalitet, sarmu“. Tradicionalna proja poznatija kao seljačka proja je ustvari kukuruzni hleb.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

LENJA PITA SA VIŠNJAMA Tradicionalni bakin recept za najukusniju poslasticu
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Gotovo da nema domaćinstva u Srbiji koje ne priprema proju, i nije ljubitelj iste.
Recepti
PROJA
8 šoljica kukuruznog brašna
2 šoljice ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 čaša kisele vode
Shutterstock
PROJA SA SIROM
300 g sira
3 jaja
1 šoljica pšeničkog brašna
2 šolje kukuruznog brašna
2/3 šolja ulja
1 kesica brašna sa sirom
1 kašičica soli
1 šolje jogurta
prašak za pecivo
Shutterstock
Priprema:
Kukuruzno brašno se promeša sa osoljenom ključalom vodom i kašikom masti da se dobije masa osrednje gustine. Masu izručiti u dobro podmazan pleh, oko dva prsta debljine, poravnati vlažnom kašikom i peći u pećnici na umerenoj temperaturi.

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.
Komentari(0)