TRADICIONALNA SRPSKA PROJA Nekada se spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jednu od najpriznatijih specijaliteta u svetu
Proja je kukuruzni hleb koji se uglavnom meša sa projanicom ili projarom.
Razlikuju se po načinu pripreme, proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, dok se projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima.
Nekada se proja spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jedan od najpriznatih specijaliteta u svetu, i sam BBC je uvrstio srpsku proju među 50 najboljih hlebova na svetu. Oni su je opisali kao: „Tople kocke, srpska proja ili kukuruzni hleb, u toj zemlji se najviše jedu uz domaći specijalitet, sarmu“. Tradicionalna proja poznatija kao seljačka proja je ustvari kukuruzni hleb.
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Možda vas zanima:
ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Gotovo da nema domaćinstva u Srbiji koje ne priprema proju, i nije ljubitelj iste.
Recepti
PROJA
8 šoljica kukuruznog brašna
2 šoljice ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 čaša kisele vode
PROJA SA SIROM
300 g sira
3 jaja
1 šoljica pšeničkog brašna
2 šolje kukuruznog brašna
2/3 šolja ulja
1 kesica brašna sa sirom
1 kašičica soli
1 šolje jogurta
prašak za pecivo
Priprema:
Kukuruzno brašno se promeša sa osoljenom ključalom vodom i kašikom masti da se dobije masa osrednje gustine. Masu izručiti u dobro podmazan pleh, oko dva prsta debljine, poravnati vlažnom kašikom i peći u pećnici na umerenoj temperaturi.
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
TARTUFI Najskuplja jestiva gljiva kojom Srbija ne oskudeva, beli su posebno na ceni, evo koju cifru dostižu
Tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu, a pored izuzetnog ukusa, čuvena je i po svojim lekovitim svojstvima.
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
Komentari(0)