TRADICIONALNA SRPSKA PROJA Nekada se spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jednu od najpriznatijih specijaliteta u svetu

J. K.

20:25

Gastronomija 0

Proja je kukuruzni hleb koji se uglavnom meša sa projanicom ili projarom.

TRADICIONALNA SRPSKA PROJA Nekada se spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jednu od najpriznatijih specijaliteta u svetu
Shutterstock

 

Razlikuju se po načinu pripreme, proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, dok se  projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima.

Nekada se proja spremala iz nemaštine, a sada predstavlja jedan od najpriznatih specijaliteta u svetu, i sam BBC je uvrstio srpsku proju među 50 najboljih hlebova na svetu. Oni su je opisali kao: „Tople kocke, srpska proja ili kukuruzni hleb, u toj zemlji se najviše jedu uz domaći specijalitet, sarmu“.  Tradicionalna proja poznatija kao seljačka proja je ustvari kukuruzni hleb.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gotovo da nema domaćinstva u Srbiji koje ne priprema proju, i nije ljubitelj iste.

Recepti

PROJA

8 šoljica kukuruznog brašna

2 šoljice ulja

1 kesica praška za pecivo

1 kašičica soli

1 čaša kisele vode

Shutterstock
 

PROJA SA SIROM

300 g sira

3 jaja

1 šoljica pšeničkog brašna

2 šolje kukuruznog brašna

2/3 šolja ulja

1 kesica brašna sa sirom

1 kašičica soli

1 šolje jogurta
prašak za pecivo

Shutterstock
 

Priprema:

Kukuruzno brašno se promeša sa osoljenom ključalom vodom i kašikom masti da se dobije masa osrednje gustine. Masu izručiti u dobro podmazan pleh, oko dva prsta debljine, poravnati vlažnom kašikom i peći u pećnici na umerenoj temperaturi.

 

Komentari(0)

Loading