OMILJENI SPRECIJALITET IZ ŠUMADIJE Oplenački kotlet je kraljevska navika koja se oponaša u građanskim domovima Aranđelovčana (FOTO/RECEPT)
U građanskim domovima Aranđelovčana još se pomalo oponašaju kraljevske navike. Specijaliteti su oplenački kotlet i stek vojvode Stepe.
Kotlet (izveden od francuskog cotelette, cote, "rebro") se odnosi na:
- tanak komad mesa od buta ili rebarca ovčećeg, telećeg, svinjskog ili pilećeg mesa
- jelo od takve kriške, često pohovano (poznato i na raznim jezicima kao cotoletta, kotelett, kotlet ili kotleta)
Možda vas zanima:
BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
Možda vas zanima:
BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
Možda vas zanima:
BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
- pljeskavica u obliku kroketa ili kotleta od mlevenog mesa vrsta ribljeg reza gde se riba seče okomito na kičmu, a ne paralelno (kao kod fileta);
- često sinonim za biftek kozica ili škamp sa uklonjenom glavom i spoljašnjim oklopom, ostavljajući samo meso i rep kašu od povrća (obično krompira) prženog sa hlebom.
Shutterstock/Kotlet
Ovaj šumadijski specijalitet možete lako pripremiti kod kuće, a služite sa prilogom po želji.
Sastojci:
4 krmenadle
8 režnjeva slanine
1 paradajz
1 glavica crnog luka
4 kašičice senfa
3 kašike ulja
so, biber
Priprema:
Krmenadle posolite i pobiberite, pa premažite senfom s jedne strane. Ispržite kotlete sa obe strane i držite ih na toplom. Istovremeno, u drugom tiganju propržite režnjeve slanine i na kolutove isečen crni luk i paradajz. Na svaki kotlet stavite režanj slanine, preko toga po kolut luka i paradajza, pa preko svega još jedan režanj prepečene slanine.
Izvor: mondo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
PRESOLILI STE KISELI KUPUS? Ne brinite, sve što vam je potebno je jedna namirnica koju treba da ubacite u bure
Bez brige, rešenje za suviše slan kiseli kupus postoji.
Prežganac: Zaboravljena srpska kaša koja je grejala zimu bez mesa
Od brašna, ulja i malo vode nastajalo je jelo koje je preživelo najteže zime. Nekada hrana siromašnih, danas simbol jednostavne, poštene trpeze
Starinski kolač koji obožavaju generacije: Sočna poslastica vraća u detinjstvo, ovo je užitak za celu porodicu
U vreme kada tražimo brze i lagane recepte, stari dobri koh ponovo zauzima počasno mesto.
Kaša sa suvim šljivama: Zaboravljena večera koja zasiti dušu
U jesenjim večerima, kada nije bilo mesa ni mleka, domaćice su kuvale puru – gustu kašu od kukuruznog brašna. Kad bi dodale suve šljive, večera je postajala i slatka i lekovita
Komentari(0)