OMILJENI SPRECIJALITET IZ ŠUMADIJE Oplenački kotlet je kraljevska navika koja se oponaša u građanskim domovima Aranđelovčana (FOTO/RECEPT)
U građanskim domovima Aranđelovčana još se pomalo oponašaju kraljevske navike. Specijaliteti su oplenački kotlet i stek vojvode Stepe.
Kotlet (izveden od francuskog cotelette, cote, "rebro") se odnosi na:
- tanak komad mesa od buta ili rebarca ovčećeg, telećeg, svinjskog ili pilećeg mesa
- jelo od takve kriške, često pohovano (poznato i na raznim jezicima kao cotoletta, kotelett, kotlet ili kotleta)
Možda vas zanima:
BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
Možda vas zanima:
BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
Možda vas zanima:
BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
- pljeskavica u obliku kroketa ili kotleta od mlevenog mesa vrsta ribljeg reza gde se riba seče okomito na kičmu, a ne paralelno (kao kod fileta);
- često sinonim za biftek kozica ili škamp sa uklonjenom glavom i spoljašnjim oklopom, ostavljajući samo meso i rep kašu od povrća (obično krompira) prženog sa hlebom.
Shutterstock/Kotlet
Ovaj šumadijski specijalitet možete lako pripremiti kod kuće, a služite sa prilogom po želji.
Sastojci:
4 krmenadle
8 režnjeva slanine
1 paradajz
1 glavica crnog luka
4 kašičice senfa
3 kašike ulja
so, biber
Priprema:
Krmenadle posolite i pobiberite, pa premažite senfom s jedne strane. Ispržite kotlete sa obe strane i držite ih na toplom. Istovremeno, u drugom tiganju propržite režnjeve slanine i na kolutove isečen crni luk i paradajz. Na svaki kotlet stavite režanj slanine, preko toga po kolut luka i paradajza, pa preko svega još jedan režanj prepečene slanine.
Izvor: mondo
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Komentari(0)