OMILJENI SPRECIJALITET IZ ŠUMADIJE Oplenački kotlet je kraljevska navika koja se oponaša u građanskim domovima Aranđelovčana (FOTO/RECEPT)

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

U građanskim domovima Aranđelovčana još se pomalo oponašaju kraljevske navike. Specijaliteti su oplenački kotlet i stek vojvode Stepe.

OMILJENI SPRECIJALITET IZ ŠUMADIJE Oplenački kotlet je kraljevska navika koja se oponaša u  građanskim domovima Aranđelovčana (FOTO/RECEPT)
Shutterstock/Oplenački kotlet

Kotlet (izveden od francuskog cotelette, cote, "rebro") se odnosi na:

- tanak komad mesa od buta ili rebarca ovčećeg, telećeg, svinjskog ili pilećeg mesa

- jelo od takve kriške, često pohovano (poznato i na raznim jezicima kao cotoletta, kotelett, kotlet ili kotleta)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- pljeskavica u obliku kroketa ili kotleta od mlevenog mesa vrsta ribljeg reza gde se riba seče okomito na kičmu, a ne paralelno (kao kod fileta);

- često sinonim za biftek kozica ili škamp sa uklonjenom glavom i spoljašnjim oklopom, ostavljajući samo meso i rep kašu od povrća (obično krompira) prženog sa hlebom.

OMILJENI SPRECIJALITET IZ ŠUMADIJE Oplenački kotlet je kraljevska navika koja se oponaša u  građanskim domovima Aranđelovčana (FOTO/RECEPT) Shutterstock/Kotlet
 

Ovaj šumadijski specijalitet možete lako pripremiti kod kuće, a služite sa prilogom po želji.

Sastojci:

4 krmenadle
8 režnjeva slanine
1 paradajz
1 glavica crnog luka
4 kašičice senfa
3 kašike ulja
so, biber

Priprema:

Krmenadle posolite i pobiberite, pa premažite senfom s jedne strane. Ispržite kotlete sa obe strane i držite ih na toplom. Istovremeno, u drugom tiganju propržite režnjeve slanine i na kolutove isečen crni luk i paradajz. Na svaki kotlet stavite režanj slanine, preko toga po kolut luka i paradajza, pa preko svega još jedan režanj prepečene slanine.

Izvor: mondo

Komentari(0)

Loading