OMILJENI SPRECIJALITET IZ ŠUMADIJE Oplenački kotlet je kraljevska navika koja se oponaša u građanskim domovima Aranđelovčana (FOTO/RECEPT)
U građanskim domovima Aranđelovčana još se pomalo oponašaju kraljevske navike. Specijaliteti su oplenački kotlet i stek vojvode Stepe.

Kotlet (izveden od francuskog cotelette, cote, "rebro") se odnosi na:
- tanak komad mesa od buta ili rebarca ovčećeg, telećeg, svinjskog ili pilećeg mesa
- jelo od takve kriške, često pohovano (poznato i na raznim jezicima kao cotoletta, kotelett, kotlet ili kotleta)
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
- pljeskavica u obliku kroketa ili kotleta od mlevenog mesa vrsta ribljeg reza gde se riba seče okomito na kičmu, a ne paralelno (kao kod fileta);
- često sinonim za biftek kozica ili škamp sa uklonjenom glavom i spoljašnjim oklopom, ostavljajući samo meso i rep kašu od povrća (obično krompira) prženog sa hlebom.
Shutterstock/Kotlet
Ovaj šumadijski specijalitet možete lako pripremiti kod kuće, a služite sa prilogom po želji.
Sastojci:
4 krmenadle
8 režnjeva slanine
1 paradajz
1 glavica crnog luka
4 kašičice senfa
3 kašike ulja
so, biber
Priprema:
Krmenadle posolite i pobiberite, pa premažite senfom s jedne strane. Ispržite kotlete sa obe strane i držite ih na toplom. Istovremeno, u drugom tiganju propržite režnjeve slanine i na kolutove isečen crni luk i paradajz. Na svaki kotlet stavite režanj slanine, preko toga po kolut luka i paradajza, pa preko svega još jedan režanj prepečene slanine.
Izvor: mondo

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.
Komentari(0)