AL' SE NEKAD DOBRO JELO Makar zalogaj melšpajza, nakon odličnog ručka, uvek je dobrodošao!
Banatska ravnica je posebno poznata po domaćicama koje prave najbolja testa i proizvode od brašna, koje nigde ne narastu bolje i čiji ukus predstavlja savršen užitak za nepca.

Sose će vas poslužiti najboljim štrudlama na svetu. One mogu biti slane ili slatke, a najčešći nadevi kojima se pune jesu sir, orasi, rogač, višnje, ludaje i najpoznatiji - mak. Ovi kolači se u Banatu nazivaju melšpajz, po nemačkoj reči za brašno.
Dozvolite sebi jedno parče, treba imati meru!
Melšpajz od jabuka i oraha
Umutiti 4 jajeta sa 4 šoljice šećera. Dodati 3 šoljice mleka, 4 šoljice ulja, 3 šoljice brašna, 100 gr mlevenih oraha, prašak za pecivo i 2 rendane kisele jabuke.
Možda vas zanima:

STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
Možda vas zanima:

STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
Možda vas zanima:

STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
Masu varjačom dobro ujednačiti. Sipati u podmazan pleh i peći 35-40 minuta na 200 stepeni. Pečen kolač seći na kocke ili trouglove i posuti mešavinom cimeta i šećera u prahu.
Prijatno!

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)