NOVINAR BBC-A ODUŠEVLJEN BALKANSKIM KAVIJAROM O čuvenom domaćem specijalitetu bruje svetski mediji, a u Srbiji se on od davnina pravi po receptima naših baka (FOTO)
Priča o jednom od najpoznatijih regionalnh delikatesa stigla je i do BBC-ja. Čuveni ajvar ima kultni status, a ovaj svetski medij nazvao ga je i "balkanskim kavijarom", u jednom od svojih najnovijih tekstova.

Dalje navode da je za mnoge on više od hrane, ali ni da nisu retke rasprave ko i gde ga najbolje pravi. Sama reč ajvar nastala je od turske reči "haviar", što zapravo i znači poznata riblja ikra, a kao takav skupceni delikates davno se služio po restoranima u Beogradu. Danas se pravi u svakoj kući, po tradicionalnoj recepturi koje domaćicama u amanet ostavljaju majke i bake.
"Kakav će biti ajvar najpre zavisi od toga kakva je paprika, a zatim i od spretnosti onog koji ga pravi. O njemu danas pišu svetski mediji, koji i ne znaju da su ga naše prabake u selima pravile još od davnina. Iako mnogi odustaju od pravljenja jer im je lakše da kupe teglu u prodavnici, najbolji ajvar je onaj domaći. Miris pečenih paprika u ranu jesen, nema cenu i deo je naše tradicije", kaže domaćica Ivana Gorović iz Čačka.
Možda vas zanima:


NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Možda vas zanima:


NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Možda vas zanima:


NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Možda vas zanima:


NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Možda vas zanima:


NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Do sada je napravila na stotine tegli domaćeg ajvara i sve se pojelo. U posao je uključila i svoje sinove, ali i supruga. U svaku teglu, osim paprika, utkano je mnogo truda i ljubavi i zato je ajvar iz Srbije zapravo toliko poseban. Brojni su saveti kako ga napraviti, ali jedan sastojak je uvek neophodan, a to je ljubav. Pored toga neophodno je znati o male tajne, velikih majstora.
"Najvažnije je da bude dobro upržen. To znači da ćemo dobiti manje količine, ali bitan je kvalitet. Mora biti dovoljno slan, da miriše na pečene paprike i ono što je jako važno da bude kremast i lako razmaziv. Spremanje ajvara je gotovo onda kad se vidi dno šerpe. Tada se ovaj delikates može sipati u tegle, od sat ipo do dva je dovoljno da se ajvar dobro uprži", dodaje Ivana.
Neko ajvar pravi čist, samo od paprike, a neko dodaje i sastojke poput plavog patlidžana. Koju god opciju da izaberete nećete pogrešiti jer je ovo specijlitet o kom se priča ne samo u regionu, nego i u čitavom svetu.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.
Komentari(0)