NOVINAR BBC-A ODUŠEVLJEN BALKANSKIM KAVIJAROM O čuvenom domaćem specijalitetu bruje svetski mediji, a u Srbiji se on od davnina pravi po receptima naših baka (FOTO)
Priča o jednom od najpoznatijih regionalnh delikatesa stigla je i do BBC-ja. Čuveni ajvar ima kultni status, a ovaj svetski medij nazvao ga je i "balkanskim kavijarom", u jednom od svojih najnovijih tekstova.
Dalje navode da je za mnoge on više od hrane, ali ni da nisu retke rasprave ko i gde ga najbolje pravi. Sama reč ajvar nastala je od turske reči "haviar", što zapravo i znači poznata riblja ikra, a kao takav skupceni delikates davno se služio po restoranima u Beogradu. Danas se pravi u svakoj kući, po tradicionalnoj recepturi koje domaćicama u amanet ostavljaju majke i bake.
"Kakav će biti ajvar najpre zavisi od toga kakva je paprika, a zatim i od spretnosti onog koji ga pravi. O njemu danas pišu svetski mediji, koji i ne znaju da su ga naše prabake u selima pravile još od davnina. Iako mnogi odustaju od pravljenja jer im je lakše da kupe teglu u prodavnici, najbolji ajvar je onaj domaći. Miris pečenih paprika u ranu jesen, nema cenu i deo je naše tradicije", kaže domaćica Ivana Gorović iz Čačka.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE SALATE U SRBIJI Najbolji prilog svakog tradicionalnog jela
Ono što daj posebnu čar svim tradicionalnim srpskim jelima svakako su salate kao propratni prilog, čija kombinacija ukusa i mirisa predstavlja pravi užitak.
Do sada je napravila na stotine tegli domaćeg ajvara i sve se pojelo. U posao je uključila i svoje sinove, ali i supruga. U svaku teglu, osim paprika, utkano je mnogo truda i ljubavi i zato je ajvar iz Srbije zapravo toliko poseban. Brojni su saveti kako ga napraviti, ali jedan sastojak je uvek neophodan, a to je ljubav. Pored toga neophodno je znati o male tajne, velikih majstora.
"Najvažnije je da bude dobro upržen. To znači da ćemo dobiti manje količine, ali bitan je kvalitet. Mora biti dovoljno slan, da miriše na pečene paprike i ono što je jako važno da bude kremast i lako razmaziv. Spremanje ajvara je gotovo onda kad se vidi dno šerpe. Tada se ovaj delikates može sipati u tegle, od sat ipo do dva je dovoljno da se ajvar dobro uprži", dodaje Ivana.
Neko ajvar pravi čist, samo od paprike, a neko dodaje i sastojke poput plavog patlidžana. Koju god opciju da izaberete nećete pogrešiti jer je ovo specijlitet o kom se priča ne samo u regionu, nego i u čitavom svetu.
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(0)