KAO DA JE CRNOGORAC Mladoženja Aleksandar napravio potez o kojem priča Šumadija, evo šta je uradio (FOTO)

19:00

Aktuelno 0

Gornji Milanovac – Sezona velikih srpskih mrsnih svadbi je u punom jeku, a veliki broj građana tokom vikenda ima i oo dva, tri veselja. Ipak, tokom jedne svadbe u Gornjem Milanovcu odigrala se neobična scena kada su tradicionalni običaji ispoštovani, ali na neuobičajen način.

KAO DA JE CRNOGORAC Mladoženja Aleksandar napravio potez o kojem priča Šumadija, evo šta je uradio (FOTO)
Shutterstock

Mladoženja Aleksandar došao je po mladu Valentinu, a jabuka postavljena na vrhu kuće čekala je da bude skinuta. Ipak nije je skinuo tako što gađao iz puške, nego se gospodski popeo dizalicom sa korpom.

- Kako je zabranjeno pucanje iz vatrenog oružja hteo sam da smislim originalan način da se skine jabuka. Moj prijatelj ima renta lift i ja sam ga pozvao i on se složio da može da se koristi korpa i u te svrhe. Onda sam to rekao mladoženji koji je moj najbolji prijatelj i naravno on se složio. Kad se popeo gore i uzeo jabuku, pobrao je sve simpatije prisutnih i veliki aplauz, kaže inicijator ove čitave neobične akcije Miloš Bogićević.

Gađanje jabuke iz puške je stari srpski svadbeni običaj. Neki tumače da je jabuka simbol da je devojka zrela za udaju, a zet se baš tim pogotkom pokazuje da je se spretan i sposoban. Devojka se ne može predati mladoženji tek tako.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svi znamo za ovaj davni običaj, a slobodno se može reći da je muškarcima jedan od omiljenih, ali malo ljudi zna odakle on zapravo potiče i koja mu je bila prvobitna namena.

Kako etnolozi kažu, suština ovog davnog običaja potpuno je drugačija.

Cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone.Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona, objavio je Glas zapadne Srbije.

Ovaj običaj, iako mnogima omiljen, nije se zadržao u svim krajevima Srbije.

U Čačku, na primer, rafalna pucnjava nije običaj. Iz puške na svadbi pucalo se samo u jabuku i kad se jabuka skine, a to je radio samo lovac sa dozvolom, puška se polaže na prag i mlada prelazi preko nje i to je to.

Iako je zabranjeno pucanje iz vatrenog oružja, Srbi se teško odriču ovog običaja, ali ovaj mladoženja se setio originalnog načina da dodje do jabuke, malo neobičnog ali svakako bezbednijeg od tradicionalnog.

Izvor: Rina/Lepote Srbije

Lepote Srbije su i na Instagramu, zapratite nas za još zanimljivih priča:

 

 

Nebojša Đurić

Njegova medalja sija kao zlato, a pasoš spreman za Olimpijske igre: Paraatletičar Nebojša Djurić zasluženo na putu za Pariz

Aktuelno

18:00

19 jul, 2024

Povodom osvajanja srebrne medalje na Svetskom paraatletskom prvenstvu u Japanu i plasmana na Paraolimpijske igre u Parizu u kabinetu gradonačelnice Užica, priređen je prijem za paraatletičara Nebojšu Đurića i njegovog trenera Miloša Zarića. Uz čestitke na osvajanju medalje i sjajnom rezultatu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević poželela je Đuriću novo odličje u Parizu i poručila da će sportisti kao i do sada imati punu podršku grada.

Komentari(0)

Loading