5 NAJVEĆIH GREŠAKA KOJE MOŽETE NAPRAVITI DOK FARBATE USKRŠNJA JAJA: Evo zašto je boja neujednačena ili vam puca ljuska

Teodora Tojagić

12:00

Aktuelno 0

Najiskusnije domaćice koje imaju svoje proverene tehnike za farbanje jaja otkrile su koje su to najčešće greške koje mogu umanjiti lepotu uskršnjih jaja

5 NAJVEĆIH GREŠAKA KOJE MOŽETE NAPRAVITI DOK FARBATE USKRŠNJA JAJA: Evo zašto je boja neujednačena ili vam puca ljuska
Printscreen/Youtube

Bilo da farbate jaja prirodnim tehnikama u lukovini, sa začinima, ili koristite kupovne boje, uz sav vaš trud, rezultat može izostati. Prema tome držite se ovih pravila i nećete imati tih problema, već ćete dobiti najlepša uskršnja jaja koja će vam možda biti i žao da polupate.

1. Pretamna jaja

Prva greška koju ljudi često naprave odnosi se na samu kupovinu jaja. Naime ne smete kupiti pretamna jaja. Ako želite svetlije i izraženije boje kupujte bela jaja ili koristite trik sa sirćetom da ih izbelite.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Stavljate jaja u ključalu vodu

Ako ubacite hladno jaje u vruću vodu, gotovo je izvesno da će ljuska pući i da ćete imati manje jaja nego što ste planirali! Ukoliko je u pitanju manja pukotina, možda možete da zamaskirate to pri dekoraciji, ali u slučaju većih obično moramo da bacimo jaje.

3. Boja se slabo primila

Prateći uputstva na kesicama s bojom ili savete za bojenje na prirodni način ponekad rezultat zna da bude poražavajući. Jaja nisu poprimila jarke boje, nego izgledaju kao da imaju lagani premaz.

Rešenje je - ne pridržavati se striktno uputstva. Što više praha razmutite u vodi, to će boja biti intenzivnija. Najbolje da bude kao pasta u koju ćete umočiti jaja i ostaviti neko vreme da stoji.

4. Koristite sveža jaja

Pošto se uskršnja jaja obično tvrdo kuvaju i boje, najbolje je koristiti starija. Sveža jaja se teško ljušte posle farbanja, što može da bude prilično naporno. Kupite jaja najmanje nedelju dana pre farbanja i čuvajte ih u kutiji u frižideru.

5. Neujednačena boja jaja

Ponekad nakon vađenja jaja iz obojene vode pokaže se da je boja na jednom delu jaja bolje primila nego na drugom. I iako ih uvek možete namestiti da lepa strana bude vidljiva, ovu grešku možete izbeći jednostavnim pranjem jaja nakon kuvanja. Zašto? Jaja nisu uvek savršeno čista i na njima se zna naći sitna prljavština i naslage. Na tim mestima ljuska će poprimiti drugačiju boju.

Osečina

Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić

Aktuelno

21:00

1 decembar, 2025

Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.

Stefanovići

Četiri generacije i 11 članova porodice Stefanović živi pod jednim krovom: Sve stekli poštenim radom a deda kaže - jedini san nam je kilometar ipo asfaltnog puta

Aktuelno

20:00

1 decembar, 2025

Na padinama prelepe, ali surove planine Golije smestilo se selo Šarenik u kojem se i dalje živi kao što se živelo nekad. Vredno i pošteno se radi, zarađuje za život sa svojih deset prstiju. Život u zajednici gore nije retkost kao u gradskim sredinama, a najbolji primer za to jeste porodica Stefanović u kojoj pod jednim krovom živi čak 11 članova.

seosko domaćinstvo

Dobre ideje uvek dobro prolaze, vredne žene sa sela ne libe se da pokrenu svoj biznis: Dragana iz Dragačeva se bavi živinarstvom i sama je svoja gazdarica

Aktuelno

19:00

1 decembar, 2025

Vredna Dragačevka, Dragana Radosavljević iz Kotraže na najbolji način i na svom ličnom primeru pokazuje da žene, ukoliko to dovoljno žele mogu svoj biznis da pokrenu čak i u selu. Ona je odlučila da se bavi živanarstvom i uzgojem pilića, posla ne fali tokom čitavog dana, i skoro svih 365 dana u godini ali Dragana se ne žali jer biti sam svoj gazda sa sobom nosi veliki teret, ali i lepotu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading