OVAKO SE PRAVILNO POSTI VASKRŠNJI POST: Pravila za svaku od 7 nedelja, evo kada počinje, a kada se završava

Lepote Srbije

20:00

Aktuelno 0

Riba je dozvoljena samo dva puta u toku celog Vaskršnjeg posta - na praznike Blagovesti i Cveti.

OVAKO SE PRAVILNO POSTI VASKRŠNJI POST: Pravila za svaku od 7 nedelja, evo kada počinje, a kada se završava
Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici ove godine Vaskršnji post dočekuju nešto kasnije nego što je to obično slučaj.

Naime, obično Vaskršnji post započne već u februaru, nedugo nakon zimskih zadušnica, ali ove godine počeće 18. marta.

Kao i svake godine, nedelja pre početka Vaskršnjeg posta je takozvana bela nedelja, te se i u sredu i u petak sme jesti beli mrs. Zatim se kreće u post koji traje sedam nedelja, a završava se na najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako se pravilno posti Vaskršnji post?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svaka sedmica Vaskrnjeg posta ima svoje ime i posti se na različit način:

Prva sedmica Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja - potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Druga sedmica Vakršnjeg posta - Pačista nedelja

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Treća sedmica Vakršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

Četvrta sedmica Vakršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta, treba ispostiti kao i drugu - na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Peta sedmica Vakršnjeg posta - Gluva nedelja

Ova sedmica je vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

Šesta sedmica Vakršnjeg posta - Cvetna nedelja

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedelja - na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se i slave Cveti.

Sedma i posloednja sedmica Vakršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Vaskrs obeležava strogi post  vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok na Veliki petak tipik nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.

(Mondo)

Nebojša Đurić

Njegova medalja sija kao zlato, a pasoš spreman za Olimpijske igre: Paraatletičar Nebojša Djurić zasluženo na putu za Pariz

Aktuelno

18:00

19 jul, 2024

Povodom osvajanja srebrne medalje na Svetskom paraatletskom prvenstvu u Japanu i plasmana na Paraolimpijske igre u Parizu u kabinetu gradonačelnice Užica, priređen je prijem za paraatletičara Nebojšu Đurića i njegovog trenera Miloša Zarića. Uz čestitke na osvajanju medalje i sjajnom rezultatu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević poželela je Đuriću novo odličje u Parizu i poručila da će sportisti kao i do sada imati punu podršku grada.

Komentari(0)

Loading