SPISAK SVIH LOKACIJA Evo gde će se plivati za časni krst na Bogojavljanje

Lepote Srbije

21:00

Aktuelno 0

Takođe, prethodnih godina organizovano je i plivanje na Markovačkom jezeru, ali za sada nema najave na zvaničnim stranicama opštine i eparhije.

SPISAK SVIH LOKACIJA Evo gde će se plivati za časni krst na Bogojavljanje
Rina

 

Na najmanje šest lokacija u Beogradu u petak će se zaplivati za Časni krst.

To su: Zemun, Ada Ciganlija, Bečmen, Zabrežje, Očaga i Grocka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Takođe, prethodnih godina organizovano je i plivanje na Markovačkom jezeru, ali za sada nema najave na zvaničnim stranicama opštine i eparhije.

Zemun

Prazničnom službom u 9 časova u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, a potom Litijom, koja će u 11. 30 časova proći centralnim gradskim ulicama i plivanjem za Časni krst u Dunavu tačno u podne tradicionalno će u Zemunu biti proslavljen veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje.

Ova tradicionalna manifestacija održava se 27. put, u organizaciji Gradske opštine Zemun i Svebor Saveza Beograda, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Prijava plivača sa besplatnim lekarskim pregledom je 16. i 18. januara 2024. od 17.30 do 21 čas u Kancelariji za mlade Gradske opštine Zemun u Kosovskoj 9 u Zemunu.

Čukarica

Svetom liturgijom, svečanom bogojavljenskom litijom i plivanjem za Časni krst i ove godine biće obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje na Čukarici, saopšteno je iz Opštine Čukarica.

Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska RS, Žandarmerija, SVIBOR i JP "Ada Ciganlija".

Sveta liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počeće u 8.30 časova, a litija polazi u 11 časova ispred hrama. U 12 časova prijavljeni plivači iz redova Vojske RS, Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva plivaće za Časni krst.

Grocka

Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i hrama u Grockoj, opština je dobila veliku čast da organizuje i bude domaćin ovog velikog verskog događaja, saopštavaju iz informativne službe ove opštine.

Oni pozivaju sve zainteresovane građane da se prijave za Tradicionalno nadmetanje za časni krst.

Kontakt telefoni: 066 806 4111 i 066 806 3264

Zdravstveni pregledi plivača su u toku, svakog dana u Domu zdravlja Grocka.

Obrenovac

U petak, 19. januara na hrišćanski praznik Bogojavljenje, na Savi kod Kajak kanu kluba ”Zabrežje”, biće održano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Plivanje za Časni krst počeće nakon litije, od 12.00 sati.

Lazarevac

U organizaciji Crkvene opštine lazarevačke na jezeru Očaga u petak 19. januara 2024. godine sa početkom u 11.00 časova održaće se Bogojavljensko plivanje za časni krst.

Plivanje za Časni krst je u dužini od 33 metra. Pobedniku će pripasti Časni krst u trajno vlasništvo, a svim učesnicima će biti uručeni prigodni pokloni.

Svoje učešće zainteresovani plivači neophodno je da prijave najkasnije do srede 17. januara 2024. godine do 13 časova u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija (prodavnica sveća).

Pravo učešća imaju isključivo građani sa prebivalištem na teritoriji gradske opštine Lazarevac.

Za sve učesnike obavezni su lekarski pregledi koji će se obaviti u Domu zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ u Lazarevcu.

Surčin

U Bečmenskom jezeru, takođe, organizuje se plivanje za Časni krst.

Vernici i učesnici okupljaju se u 9.30 u Hramu svetog Save u Bečmenu.

Nakon liturgije i osveštavanja bogojavljenske vodice biće organizovana litija kroz selo, a potom će plivači, po 12. put, zaplivati za Časni krst tačno u podne.

ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!

ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!

Aktuelno

18:00

13 jul, 2024

Biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina imaju značajan efekat u zaštiti biljaka, a svaki proizvođač može ih napraviti na sopstvenom gazdinstvu uz malo izdvojenog vremena i dobru volju. Evo nekoliko prirodnih preparata koji se koriste za zaštitu biljaka:

Komentari(0)

Loading