SVAKO IMA SVOJU TEHNIKU SPREMANJA KAFE: U kuvaru iz 1967. otkrivena je ključna caka i razlika između srpske i turske

Pročitajte kako se priprema najukusnija domaća kafa.

kafa
Shutterstock

Većina nas dan počinje uz kafu i dok je jedni piju na prazan stomak, drugi vole da svoju šoljicu kafe popiju nakon doručka. I svi, bez izuzetka, imaju svoju tehniku spremanja kafe, bilo da je reč o turskoj ili nes kafi. Mada, da li znate razliku između srpske i turske kafe?

U velikom „Savremenom kuvaru“ iz 1967. godine, objavljenom u izdanju „Prosvete“ na više od 1.000 strana, navedena je razlika između srpske i turske kafe.

„Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja.

I treće, da voda dobro provri, a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti“.

Kafa Shutterstock
 

„Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da ‘stane’ a zatim je razliti u šoljice i služiti“.

Turska kafa

„Ova kafa se najviše pije u Bosni, a spravlja se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno“, piše u kuvaru.

Slep a sve radi

LJUBIŠA JE FENOMEN Potpuno SLEP vešto barata OŠTRIM STRUGOM, vešt je bravar i još bolji stolar

Zanimljivosti

20:00

14 maj, 2024

Arilje – Ljubiša Đorđević iz sela Visoka kod Arilja već 15 godina živi u potpunom mraku, jer je zbog dijabetesa izgubio vid. Međutim, ovaj čovek pravi je fenomen u Srbiji, jer iako apsolutno slep on je fantastičan stolar i bravar, pa celo Arilje vrednom majstoru skida kapu. Ono što on uradi, tako spretno i precizno, neko ne bi mogao ni sa duplom dioptrijom.

Lubenica

SAVETI ZLATA VREDNI Evo kako da izaberete NAJSOČNIJU LUBENICU!

Zanimljivosti

20:00

13 maj, 2024

Ništa ne gasi žeđ u vrelim letnjim danima bolje od lubenice. Često je svrstavamo u voće, a ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Najlepšeg su ukusa i najslađe tokom leta, mada se mogu pronaći tokom cele godine. U nastavku teksta donosimo savete kako da izaberete najsočniju lubenicu.

Komentari(0)

Loading