OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
Priprema kafe:
- Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. I treće, da voda dobro provri a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti".
Možda vas zanima:
ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Možda vas zanima:
ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
Možda vas zanima:
ŠOKIRAĆE VAS SAZNANJE, SVI PRAVIMO OGROMNU GREŠKU Da li znate zašto se uz kafu uvek služi voda? Ne, nije za piće
Iako se "ležerno ispijanje kafe" pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka.
CEO ŽIVOT PIJEMO KAFU POGREŠNO Dodajte ovaj sastojak vašem omiljenom piću i dobićete savršen ukus
Zašto bi so kafa učinila manje gorkom? Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije sve loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.
A razlika između srpske i turske kafe, nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine:
Srpska crna kafa
- Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da 'stane' a zatim je razliti u šoljice i služiti.
Turska kafa
- Ova kafa se najviše pije u Bosni a priprema se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
DRAŽINA ĆERKA SE OCA ODREKLA KAD JE BILO NAJTEŽE: Ugledna doktorka robijala u 6 logora, pismom mu rekla ŠTA MU NE PRAŠTA
Kao student medicine, Gordana nije imala gde da uči, pa je odlazila na Novo groblje, u jednu kapelu koja je bila otključana.
MONAH ARSENIJE BIO JE 6 GODINA NA OSTROGU I VIDEO NEOPISIVA ČUDA: Evo šta su sve ljudi tamo doživeli i ostali BEZ TEKSTA
Nekada je svirao sa čanovima EKV-a, a danas je posvećen veri i monaškom životu.
KRAJ DINASTIJE OBRENOVIĆ: Aleksandar i Draga ubijeni su u ZAVERI! Šta se ZAPRAVO DOGODILO u noći Majskog prevrata
Čak i danas, više od veka nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, ne postoje potpuno pouzdani podaci koji bi razjasnili sve ono što se dešavalo te sudbonosne noći 11. juna 1903.
GLUMIO OCA ČUVENOG VINETUA Evo ko je bio srpski INDIJANAC
Mnogi malo stariji ljudi pamte čuveni film “Vinetu” , a malo ko zna da je ulogu Vinetuovog oca glumio Srbin Milivoje Popović Mavid. Prvi suprug Mire Stupice vladao je deset godina u delima Karla Maja i stekao je zavidnu popularnost.
ČIČAK Neugledna biljka moćnog dejstva, EVO kako se priprema čaj lekovitih svojstava
Čičak (lat. Arctium lappa) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika. Ova biljka ima brojna lekovita svojstva i koristi se u tradicionalnoj medicini za različite svrhe.
Komentari(0)