PREDIVAN PRIZOR Najkrupnija ptica grabljivica Srbije snimljena na Savi (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Snimak je nastao na Savi kod Sremske Mitrovice.

PREDIVAN PRIZOR Najkrupnija ptica grabljivica Srbije snimljena na Savi (VIDEO)
Shutterstock/Orao krstaš

 

 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je danas na svom Tviter profilu jedan redak i predivan snimak - orla belorepana dok lovi ribu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Snimak je nastao na Savi kod Sremske Mitrovice i na njemu se vidi kako belorepan prvo kruži nad rekom, dok se Savom u čamcu kreću članovi Društva. U jednom trenutku bacili su u vodu ribu, a ovoj čudesnoj ptici nije trebalo mnogo da odreaguje.

Nakon što je napravio nekoliko krugova i procenio situaciju, orao se prelepim, elegantnim manevrom sjurio ka vodi i - ščepao ribu.

- Belorepan, najkrupnija grabljivica Srbije raspona krila i do 245 centimetara, strogo je zaštićena vrsta čija populacija raste od 1970-ih u gotovo svim zemljama Evrope! Prema procenama iz 2015. u Srbiji ima 112-139 gnezdećih parova ove impozantne ptice - navedeno je uz ovaj prelep snimak.

Orao belorepan ili štekavac (lat. Haliaeetus albicilla) najveći je orao Evrope, proporcionalno najkrupnijeg kljuna, impresivno širokih krila i smatra se najvećom grabljivicom među orlovima. Satima može jedriti na uzgonu toplijeg vazduha.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading