SIMBOL NACIONALNOG GRBA Orao krstaš je zbog gubitka staništa danas najugroženija vrsta ptica u Srbiji (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Početkom 21. veka u Srbiji je bilo svega dva do tri para na Fruškoj gori i u severnom Banatu.

SIMBOL NACIONALNOG GRBA Orao krstaš je zbog gubitka staništa danas najugroženija vrsta ptica u Srbiji (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Orao krstaš

Ova vrsta na globalnom nivou ima malu populaciju i smatra se da je u stalnom opadanju pre svega zbog gubitka staništa, smanjenja brojnosti plena i krivolova odraslih jedinki.

SIMBOL NACIONALNOG GRBA Orao krstaš je zbog gubitka staništa danas najugroženija vrsta ptica u Srbiji (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Orao krstaš
 

Procenjuje se da u Evropi živi svega 1.800-2.200 gnezdećih parova. Početkom 21. veka u Srbiji je bilo svega dva do tri para na Fruškoj gori i u severnom Banatu. Taj broj je i danas kod nas kritično mali.

Danas se ova ugrožena vrsta može pronaći u severozapadnom Banatu i Specijalnom rezervatu prirode Pašnjaci velike droplje.

 

 

„Orao krstaš je zbog gubitka staništa danas najugroženija vrsta ptica u Srbiji. Neretko ih i lovci truju i ubijaju. Živi u mestima gde nema mnogo drveća, na visini ne većoj od 1.000 metara, u stepskim, šumostepskim i polupustinjskim predelima. Nekada je naseljavao široke predele Evroazije.“

 

 

Orao krstaš je simbol nacionalnog grba Srbije i deo kulturne baštine. Poreklo njegovog imena vezuje se za mesto gde su ove ptice nekada svijale gnezda.

 

 

„Naime, ovi orlovi su se često gnezdili na stoletnim hrastovima – zapisima koji su na sebi imali krst i koje je naš narod čuvao kao svetinju“, kažu iz organizacije WWF.

Izvor: nova

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading