NETAKNUTA PRIRODA KOD DESPOTOVCA Izgradnja puteva povećava popularnost, ova pećina će uskoro biti pravi hit u Srbiji (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Ove godine slavi 60. rođendan.

NETAKNUTA PRIRODA KOD DESPOTOVCA Izgradnja puteva povećava popularnost, ova pećina će uskoro biti pravi hit u Srbiji (FOTO)
Shutterstock/Resavska pećina

 

Resavska pećina proslavila je dva važna datuma - 60 godina od otkrivanja i pola veka od otvaranja za turiste. Najveća pećina u Srbiji samo je jedna od atrakcija, zbog koje oko 100 hiljada turista godišnje poseti Despotovac. Ipak, ovaj kraj tek treba da razvije svoju turističku ponudu, a nadležni se nadaju da bi izgradnja puteva dovela nove goste.

Kada je 1962. godine otkrivena Resavska pećina, ubrzo se u nju zajedno sa speleolozima spustila i kamera naše televizije. Tada smo prvi put snimili nekada nepoznatu jamu, a danas najveću i najposećeniju pećinu Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Zadnjih 10-15 godina možemo da kažemo da postoji tendencija rasta i da uvek brojimo oko 50-60.000 posetilaca. Resavska pećina je postala i turistička destinacija, i dovela je do izgradnje samog puta do Resavske pećine, i poboljšanja infrastrukutre i samog uzdizanja opštine Despotovac i turizma u Gornjoj Resavi - naglašava Slobodan Milošević, šumarski inženjer u JP "Srbija šume".

U Gornjoj Resavi turisti tek otkrivaju netaknutu prirodu, vodopade, pećine, i najveću prašumu koja se prostire na čak 37 hektara.

NETAKNUTA PRIRODA KOD DESPOTOVCA Izgradnja puteva povećava popularnost, ova pećina će uskoro biti pravi hit u Srbiji (FOTO) Shutterstock/Resavska pećina
 

Vinatovača je jedna od najstarijih prašuma u Srbiji, a za nju kažu da je samo za istinske ljubitelje prirode. U blizini nema naseljenih mesta, a od Despotovca dovde je deli 32 kilometra puta od čega čak 17 makadama. Međutim, u Vinatovaču je zabranjeno ući i ovo je jedina tačka dokle je televizijska ekipa mogla da stigne.

- Ovde stvarno nije taknuta priroda sigurno 250 godina. Stabla su velikih dimenzija, visina je čak i preko 40 metara. Ovo je po smesi čista šuma, i samo bukvi ima na ovom zaštićenom području - navodi Milošević.

Područje Resave i manastira Manasija, turizam vide kao razvojnu šansu. Iz opštine poručuju da znaju šta im sve nedostaje da tu priliku iskoriste.

- Smeštajni kapaciteti, prilazni putevi, nadamo se Voždu Karađorđu, brzoj saobraćajnici, auto-putu koji ide ka nama, nadamo se da će taj put dodatno da približi naše sadržaje potencijalnim posetiocima - ističe Nenad Jovanović, zamenik predsednika Opštine Despotovac.

Opština Despotovac po površini je među pet najvećih u Srbiji, a naseljena je tek trećina njene teritorije. U njoj živi oko 20 hiljada ljudi. Meštani veruju da je njihov kraj nepravedno zapostavljen i nadaju se da bolji turistički dani za Resavsku dolinu tek predstoje.

Evo kako doći od Beograda do Despotovca:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading