PRIRODNA ATRAKCIJA SMARAGDNE BOJE Ova lepotica Istočne Srbije će vas ostaviti bez daha! (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Na planini Miroč, na nadmorskoj visini od 190 metara, nalazi se vodopad Blederije.

PRIRODNA ATRAKCIJA SMARAGDNE BOJE Ova lepotica Istočne Srbije će vas ostaviti  bez daha! (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Vodopad Blederije

Blederijski vodopad se nalazi u blizini sela Reka, na nekih 4 km i na nekih 30 km od Kladova u smeru Brze Palanke.

PRIRODNA ATRAKCIJA SMARAGDNE BOJE Ova lepotica Istočne Srbije će vas ostaviti  bez daha! (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Vodopad Blederije
 

Karakteristike

Blederija izvire na 190 mnv, teče na jugoistok i prima vode Sokolovice i Suvaje i kao Blederija nastavlja do spajanja sa Ravnom rekom, odakle se uliva u Dunav. Sam vodopad je visine od oko 7 metara, koji se preko bigrene prečage obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu koja je formirala malo jezero tirkizno zelene boje.

Debljina bigra na samom odseku je 5 do 10 metara, ispod kog teku i manji slapovi. Sa strane velikog vodopada postoji još jedan manji koji tokom leta presušuje.

 

 

Uzvodno od vodopada, na oko 2 km nalaze se izvori reke Blederije od kojih su neki sa većih dubina i sa ledenom vodom, dok u neposrednoj blizini postoje i izvori subtermalne vode sa temperaturom od 17 stepeni. Vode ovih izvora se spajaju i u daljem toku formiraju reku.

Sa svojim pritokama Sokolovicom i Suvajom, uliva se u Ravnu reku. Vodopad Blederije ili, kako ga drugačije nazivaju, „kladovski smaragd“, udaljen je 30 kilometara od Kladova i oko 4 kilometra od sela Reka.

 

 

Pored velikog vodopada, postoji još jedan mali. Karakteristično za njega je da ga leti nema zbog smanjenog kapaciteta vode, ali ga u proleće uvek ima. Debljina bigra na samom njegovom odseku je 5-10 metara. Iznad vodopada, na oko 2 kilometara, nalaze se subtermalni izvori sa temperaturom oko 17ºc.

Na samom ulazu u Brzu Palanku, iz pravca Kladova, stoji znak da se skrene desno za vodopad, do sela Reka. Sa poslednjom kućom u naselju prestaje asfaltni put i počinje pustolovina.

Okolina ovog predivnog prostora prekrivena je hrastovim i bukovim šumama. Takođe, ovde se može naći preko 80 vrsta lekovitog bilja.

Voda smaragdne boje čini ovaj vodopad posebnim i za mnoge turiste je još uvek skriveno blago, tako da u miru možete uživati u čarima vodopada, a malo hrabriji se mogu i osvežiti u reci, obzirom da je temperatura niska.

Kako bi unapredili i privukli turiste, u narednom periodu planirano je uređenje putne infrastrukture do samog vodopada i postavljanje turističke signalizacije kako bi se još više olakšao prilaz vodopadu. Još jedan deo plana jeste i uređenje prostora oko samog vodopada, kao i postavljanje čuvarske službe.

Vodopad Blederije na mapi:

 

Izvor: vikipedija, vojvodinauzivo

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading