PRIRODNI BISER LESKOVAČKOG KRAJA Da li je moguće da je ovo u Srbiji, na 40-50 min kolima od Leskovca? (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Vode koje ne teku, već ispunjavaju udubljenja nazivaju se stajaće vode. Kod nas su to bare i jezera. Pored prirodnih, postoje i veštačka jezera koja su stvorili ljudi pregrađivanjem i kopanjem.

PRIRODNI BISER LESKOVAČKOG KRAJA Da li je moguće da je ovo u Srbiji, na 40-50 min kolima od Leskovca? (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Jezero Barje

Jezero Barje je veštačko jezero u podnožju planine Kukavice, u blizini naselja Vučje, na 30 km uzvodno od Leskovca. Nastalo je izgradnjom nasute brane visine 75 м, sa glinenim jezgrom u peridu između 1984—1989. u klisuri reke Veternice, za vodosnabdevanje, navodnjavanje Leskovca i okoline, kao i za zaštitu od poplava.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Од Балкан цитј (@odbalkancity)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Nekada meandar reke Veternice, a danas akumulirano jezero Barja u klisuri pomenute reke viđen iz jednog od zaseoka sela Barja:

 

 

Jezero Barje izgrađeno je u periodu 1984-1991. godine podizanjem brane na Veternici, u njenom delu poznatom kao "Klisura", između planina Kukavice i Goljaka.

 

 

Brana na jezeru Barje je visoka 75m i izgradjena je u periodu od 1984-1989. godine.

Jezero je višenamensko, služi za vodosnabdevanje, navodnjavanje, zaštitu od poplava velikog broja naselja na teritoriji Grada Leskovca.

 

 

 

U branu je ugrađena glina, filtri I i II, kameni sitnež, šljunak, drobina, kamen, birani kamen, materijal iz iskopa, beton i armatura. Tako ona postaje simbol i obeležje čitavog vodosistema ”Barje” i svojim izgledom fascinira dopunjujući izmenjeni ambijent i po- stajs fasada velikog jezera koje je počelo svoj život zajedno sa njom.

Jezero Barje na mapi: 

 

 

Izvor: vikipedija, vodovodlejovanajovicphotography

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading