ČESMA MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA Vrelo života, jedina sačuvana zadužbina ovog znamenitog turskog vezira u Beogradu (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Ovaj spomenik povezuje se sa njegovim velikim graditeljskim poduhvatima kada su nastali karavansaraj na Kalemegdanu, mostovi na Drini i Trebišnjici, vakufnama u Bečkereku, česma i vodovod u rodnim Sokolovićima i džamije u Carigradu… Česmu je podigao da bi obeležio jedan od svojih ratnih uspeha.

ČESMA MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA Vrelo života, jedina sačuvana zadužbina ovog znamenitog turskog vezira u Beogradu (VIDEO/FOTO)
Printscreen/Youtube

Česma Mehmed-paše Sokolovića predstavlja jedinu zadužbinu ovog znamenitog turskog vezira u Beogradu. U vreme kada je podignuta, između 1576. i 1577. godine, ovaj deo tvrđave izgledao je potpuno drugačije, pa se česma nalazila u rovu, ispod mosta koji je vodio ka glavnoj kapiji zamka (ostaci ove kapije nalaze se nasuprot česme).

Česma je napravljena kao umetnička građevina sa dekorativnom fasadom, a u njenom središtu nalazi se rezervoar za vodu. Na ovom mestu zapravo se završavala vodovodna linija koja je povezivala Beograd sa izvorištima u okolini. Sve tri slobodne fasade Mehmed-pašine česme bile su stilizovane, s prednje strane imale su po jednu nišu sa kamenim koritima, dok su na mestima iz kojih su izlazile lule za vodu bile postavljene ukrasne reljefne ploče. Korito je isklesano od kamenih ploča, povezanih gvozdenim spojnicama.

Česma je izgubila svoj nekadašnji izgled krajem 17. veka, prilikom građenja Defterdarove kapije i uklanjanja ostataka zamka. Tada su prezidani njeni gornji delovi i podignut je novi zid između kapije i česme, ukrašen sa dvema plitkim nišama. Takođe, u vreme austrijske okupacije izgrađen je novi vodovod sa zasvođenim hodnikom, čiji se delovi mogu videti mestimično na tvrđavi, a jedan od ulaza u ovaj hodnik nalazi se kraj same česme Mehmed-paše Sokolovića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Mehmed-paša Sokolović bio je važna ličnost Osmanskog carstva. Poreklom Srbin, rođen je u selu Sokolovići u Hercegovini, a školovao se u manastiru Mileševi kod Prijepolja. Sa 15 godina odveden je u janičare, a zahvaljujući izuzetnim sposobnostima primljen je u dvorsku službu i stekao poverenje sultana Sulejmana Veličanstvenog. Godine 1565. postaje veliki vezir (sultanov savetnik), što je bila najviša titula u carstvu. Lični uticaj Mehmed-paše Sokolovića naročito je došao do izražaja u vreme sultana Selima, posle čije je smrti dospeo u nemilost njegovog naslednika i stradao kao žrtva atentata. Učestvovao je u bici na Mohaču 1526. i opsadi Beča 1529. godine, kao i u ratu protiv Persije i opsadi Bagdada 1545. Po njegovom naređenju izgrađen je most preko Drine u Višegradu, koji je opisan u romanu „Na Drini ćuprija” nobelovca Ive Andrića.

Radovi na rekonstrukciji i restauraciji ovog spomenika izvršeni su 2017. godine po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

 

Izvor: beogradskatvrdjava, historijainfo

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading