KUPALIŠTE USRED PAŠNJAKA Stari arteški bunar ima više od 100 godina, a od renoviranja 2016. godine ponovo blista u svom punom sjaju (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

U selu Vojvoda Zimonjić, kod Kanjiže obnovljeno je i uređeno kupalište i revitalizovan je stari bunar na pašnjaku Jarašu.

KUPALIŠTE USRED PAŠNJAKA Stari arteški bunar ima više od 100 godina, a od renoviranja 2016. godine ponovo blista u svom punom sjaju (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Usred pašnjaka nalazi se stari arterški bunar, poznat kao bunar Baratovih. Opština Kanjiža je 1893. godine donela odluku da se na Jarašu izbuši pet arterških bunara, te je i ovaj bunar iz tog perioda. Kako pričaju meštani, prešušio je 1908. godine i izbušen je novi.

Član Saveta MZ Kanjiža Jovo Tomišić iz Vojvode Zimonjića kaže da su bunar i kupalište nekada puno značili, posebno meštanima, pogotovo u selu i okolnim salašima gde nije bilo vode i struje.

Slatinasta stepa nazvana Jaraš, na površini od skoro tri i po hiljade hektara okružena je područjima pogodnim za ispašu stoke, a vodu iz arterških bunara meštani koriste i za lekovite kupke.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Na Jarašu se formiraju jezerca koja napajaju podzemne vode, koja se tokom leta i isuše, tako da na njihovom mestu ostaju naslage soli. Inače, meštani objašnjavaju da je Jaraš i vredno stanište ptica i da se ima oko 203 ptičije vrste koje su strogo zaštićene I da se 99 vrsta ptica tu i gnezdi.

 

 

Izvor: ecofeminizam

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading