JEDINSTVEN PRIRODNI FENOMEN Magična plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru, najpoznatiji MOBI DIK (VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Vlasinsko jezero, koje je po veličini na drugom mestu u Srbiji, poseduje pravi prirodni dragulj – plutajuća ostrva.

JEDINSTVEN PRIRODNI FENOMEN Magična plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru, najpoznatiji MOBI DIK (VIDEO)
Shutterstock

Plutajuća ostrva su od treseta, na kojima je vremenom bujala i druga vegetacija.

Pod izuzetnim stepenom zaštite su i svi koji posete ovaj prirodni fenomen imaće priliku da dožive Vlasinu na jedinstven način, uz obilje prirodnog bogatstva koje poseduje.

Najveće tresetno ostrvo je Mobi Dik (široko 250m, dugo 400m). Najčešće dužine su od oko 100m, dok je debljina treseta od 30cm do 1m. Svakako je jedinstven i sam osećaj kad se stoji na njemu, jer je tlo mekano, a cela površina ostrva je pod vegetacijom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

JEDINSTVEN PRIRODNI FENOMEN Magična plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru, najpoznatiji MOBI DIK (VIDEO) Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Tresetna ostrva su stanište rosulje – mesožderke koja guta insekte. To je posebna atrakcija za botaničare i samo njima je, radi istraživanja, dozvoljen boravak na ostrvima.

 

 

Kako su nastala plutajuća ostrva?

Nastala su nakon punjenja jezera, tako što su se dugo godina taloženi ostaci raznih biljaka podigli na površinu novonastalog jezera. Radi se o plodu vekovnog raspadanja mahovina tresetica. Pri visokom vodostaju, ova ostrva bivaju prosto odignuta sa dna i tada slobodno plivaju od jedne ka drugoj obali, zavisno od intenziteta i pravca vetra. Zaštitni znak ovog jezera su Tresetne galije i predstavljaju pravi prirodni fenomen.

 

 

Izvor: ribolovački saveti

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading