NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU JE U ZEMUNU Da li Bežanijska opet treba da bude pešačka zona?

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Bežanijska ulica 1990. godine, pešaška zona

NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU JE U ZEMUNU Da li Bežanijska opet treba da bude pešačka zona?
Printscreen/Facebook

Bežanijska ulica je jedna od najstarijih ulica u Zemunu. Trasirana je još za vreme antičkog Taurunuma, a današnji izgled ulice potiče iz 18. veka. Ime Bežanijska nosi od 1793. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sem Zeljković (@semzeljkovic)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Oduvek je važila za jednu od glavnih gradskih saobraćajnica. Završavala se Bežanijskom kapijom, jednom od glavnih u nekadašnjim bedemima grada. Kada su utvrde srušene, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, na nju je nastavljena Ulica Tošin bunar.

Među mnogim vrednim zdanjima u ovoj ulici, među najstarijim sačuvanim je Ičkova kuća. Uz nju se još izdvajaju i Kuća apotekara Štrajma, Harastijeva kuća iz 1904, kuća doktora Šena iz 1927. godine i zgrada Srpskog doma iz 1909. godine.

Između dva rata Bežanijska ulica je bila važno trgovačko središte sa mnoštvom zanatlijskih radnji. Ovde je otvorena prva robna kuća u gradu. Posebnu draž ulici su davale brojne, nadaleko poznate kafane i restorani. Od svih je najčuvenija Zlatna kruna, restoran sa lepom baštom, sopstvenom kuglanom i izvanrednom narodnom kuhinjom.

Današnji arhitektonski izgled Bežanajske ulice neznatno je izmenjen u odnosu na predratni period. To je i dalje važna saobraćajnica, koja je zadržala i privredni značaj. I danas je u njoj dosta zanatlijskih i trgovačkih radnji.

Br. 16


Kuća apotekara Štrajma nalazi se na uglu Bežanijske i Svetosavske ulice. Sagrađena je 1906. godine. Projektovao ju je arhitekta Franjo Jenč. Sve do 1944. godine kada je pobegao iz Zemuna, u ovoj kući je živeo njen vlasnik Hinko Štrajm, apotekar nemačkog porekla. Zgrada je projektovana u stilu secesije. Ugaoni deo fasade istaknut je ulaznim portalom, erkerom i kubetom na spratu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @travelinoo

Br. 18


Ičkova kuća nalazi se na uglu Bežanijske i Svetosavske ulice. Jednospratnica, podignuta je 1793. godine u vreme prelaza baroka u klasicizam. Nekada je imala gostionicu sa prenoćištem za ljude, konje i zaprege. U njoj 1802−03. je boravio čuveni trgovac i diplomata Petar Ičko, koji je posle uvođenja dahijske uprave prebegao u austrijski pogranični Zemun. Od 1802. godine je jedna od značajnih ličnosti u pripremanju Prvog srpskog ustanka 1804, i srpski diplomatski predstavnik u pregovorima o miru s Portom 1806. godine (Ičkov mir). Početkom XIX veka u prizemlju se nalazila kafana „Kod kraljevića Marka". Zgrada je obnovljena 1991. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aco Milakovic (@aca.faca21)

Izvor: zemunske vesti, vikipedija

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading