KULTURNI I ISTORIJSKI CENTAR NIŠA Jedna od najočuvanijih trvđava na Balkanu

M. M.

14:00

Turizam 0

Niška tvrđava se nalazi u središnjem delu centralne gradske zone grada Niša koja se prostire na desnoj obali Nišave, u blizina ostalih gradskih sadržaja (kulturno-istorijskih, ugostiteljskih, turističkih, privrednih...). Njena neposredna okolina na površini od približno 57 ha u potpunosti pripada zoni zaštite

KULTURNI I ISTORIJSKI CENTAR NIŠA Jedna od najočuvanijih trvđava na Balkanu
Printscreen

Niška tvrđava je gradsko utvrđenje u centru Niša na desnoj obali Nišave, koje ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja o čemu svedoče mnogobrojni arheološki nalazi. Kompleks ovog spomenika kulture sačinjen je iz nekoliko celina čiju zajedničku crtu čini postojanje bogatog kulturnog naslojavanja i složena urbana kompozicija prostora različitih namena i funkcija, istovremeno isprepletanih i povezanih, ali i sukobljenih na istim relacijama. Istorijski podaci i arhitektonsko nasleđe determinišu ovaj prostor kao centralnu tačku oko koje se, na desnoj obali Nišave, počevši od 1. veka n.e. razvijaju kako fortifikacije, tako i urbani elementi Naisa kao naselja.

Niška tvrđava predstavlja kompleksni spomenik kulture i najmonumentalniju urbanističku dominantu centralnog područja grada Niša.

U unutrašnjosti Niške tvrđave pored postojećih izložbenih punktova:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KULTURNI I ISTORIJSKI CENTAR NIŠA Jedna od najočuvanijih trvđava na Balkanu Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Osim što je istorijski i kulturološki centar Niša, tvrđava je i svojevrsna oaza zelenila u centru grada. Visoko zelenilo je pretežno iz perioda formiranja parka posle Drugog svetskog rata, i uglavnom je visoko listopadno rastinje. Travnate površine nisu godinama adekvatno uređene (osim povremenog košenja). Duž glavnih asfaltnih staza zasađeno je sezonsko cveće. U skladu sa tim vrši se zamena starog i bolesnog drveća i vrši planska sadnja novog. Manje travnate površine se uređuju, dok se velike dodatno ozelenjavaju niskim i žbunastim rastinjem.

Ovo područje je stanište velikog broja životinja, koje u njemu nalaze utočište usred urbane sredine.

Jedino je fauna ptica detaljnije obrađivana  u toku 2016. godine. U tvrđavi je zabeleženo 23 vrste ptica, što je jako veliki broj ptica zabeležen u nekom niškom urbanom parku, bogatiji vrstama jedino je park na Bubnju, ali je taj park dosta izmešten iz centra grada . Najzanimljiviji predstavnici faune ptica su: velika senica (Parus major), rusi svračak (Lanius colurio) , gugutka (Streptopelia decaocto) i slavuj (Luscinia megarhynchos).

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading