NEKADA NAJVEĆI VODOPAD U SRBIJI Lisine ili Veliki Buk (VIDEO)

14:00

Turizam 0

Veliki Buk ili Lisine je vodopad u istočnoj Srbiji, na padinama Beljanice.

NEKADA NAJVEĆI VODOPAD U SRBIJI  Lisine ili Veliki Buk (VIDEO)
Shutterstock/veliki buk

Vodopad se nalazi na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave. Smešten je na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine. Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra. U podnožju je formirano jezerce male dubine, okruženo bigrenim blokovima. Zajedno sa izvorom rečice Vrelo pod zaštitom je države, kao spomenik prirode „Vodopad Lisine“ i kao objekat geonasleđa Srbije. Vrelo sakuplja vode sa širokih kraških predela Beljanice, a direktna hidrografska veza ustanovljena je sa rekama ponornicama iz uvala Rečke i Busovate.

Vodopad Lisine dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara, dok tokom 1990-ih nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini.

Od 2019. godine, obilazak ovog spomenika prirode je počeo da se naplaćuje, po odluci države. Pored vodopada, možete posetiti i Resavsku pećinu, kao i manastir Manasiju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U video prilogu ispod, možete videti kako izgledaju vodopad, jezerce i priroda koja ih okružuje:

Lisine na mapi:

 

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading