NEBESKA SUZA KANULA NA SRPSKU PLANINU Netaknuta priroda vekovima vešto skriva ovo magično mesto!

J. K.

14:54

Turizam 0

Jezero Nebeska suza ili Okruglica jedno je od najlepših prirodnih bogatstava Golije.

NEBESKA SUZA KANULA NA SRPSKU PLANINU Netaknuta priroda vekovima vešto skriva ovo magično mesto!
printscreen / studenica info

 

Jezero Okruglica nalazi 29 kilometara južno od Ivanjice. Smešteno je na putu IvanjicaMeđurečjeKumanica – Bele vode. Zahvaljujući tome što čovek još uvek nije umešao prste u ovom delu Golije, do samog jezera se stiže malo teže, šetnjom kroz netaknutu prirodu.

Na nadmorskoj visini od 1495 metara, u predelu Velikih livada, u izvorišnom delu Jastrebovačke reke smešteno je ovo velelepno prirodno bogatstvo Golije. Ono što ga čini posebnim jeste prirodni put kojim je nastalo, ali i njegova lepota, zbog koje su ga meštani nazvali Nebeskom suzom.

Jezero je nastalo 1977. godine, nakon jakog zemljotresa u Rumuniji. Zahvaljujući velikim potrestima, došlo je do propadanja i urušavanja zemljišta na Okruglici. Udubljene, koje je nastalo tom prilikom, vremenom je ispunjavala voda i tako je nastalo ovo mesto.

printscreen

 

Jezero nema dotok vode iz potoka ili reka, tako da se pretpostavlja da poseduje izvor na samom dnu. Ovo mesto još uvek nije istraženo i za sada ne postoje konkretne informacije o njegovoj dubini, izvorima i tako dalje.

Jezero ima nepravilan oblik, sa ukupnom površinom od 500 metara kvadratnih. Nastalo je prirodnim putem i važi za najveće prirodno jezero u Moravičkom kraju. Drugi naziv sa Nebesku suzu je jezero Okruglica.

Okružuje ga netaknuta priroda. Ne postoji bilo kakav uticaj čoveka na ovo mesto, što jezercetu daje posebnu draž i lepotu.

Jezero Okruglica na mapi:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading