U OVOM GRADU NEMA LAGANJA Znamenitosti Vranja

Jelena Vamović

13:15

Turizam 0

Grad koji na najbolji mogući održava spoj tradicionalnog i modernog, te na pravi način seća na davno prohujala vremena naše istorije i tradicije.

U OVOM GRADU NEMA LAGANJA Znamenitosti Vranja
printscreen Youtube

 

Vranje je grad koji se može pohvaliti nizom karakterističnih obeležja, koja ga čine prepoznatljivim i osobenim, ali i vrlo turistički atraktivnim mestom u Srbiji. Izuzetno je  živopisan grad, sa mnoštvom interesantnih i neobičnih detalja koji se ne mogu sresti u drugim delovima zemlje. Nalazi se u delu Srbije u kome su se Turci najduže zadržali, tako da sutragovi otomanske civilizacije i danas u velikom broju prisutni.

printscreen Youtube

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Duša grada govori kroz karakterističan govor njegovih stanovnika, kao i tradicionalni i specifično vranjanski melos, koji dospeva pravo u srca slušalaca. Turska vremena ostavila su pečat u posebnoj vrsti življenja, takozvanom dertu i posebnom ljubavnom zanosu, kojim odišu sva umetnička dela koja potiču iz ovog dela Srbije.

Prvi pisani trag o Vranju ostavila je vizantijska princeza Ana Komnina u XI veku, pišući o vladavini svoga oca cara Aleksija Komnina. Vranje je bilo u sastavu srednjovekovne srpske države sve do 1455. godine kada ga osvajaju Turci koji se ovde zadržavaju čak do 1878. godine, zbog čega su mnoge današenje znamenitosti Vranja, ali i priče, arhitektura i gastronomija povezane sa Orijentom.

printscreen Youtube

 

Kao i za mnoge gradove na jugu Srbije tako se i za Vranje vezuju brojne legende. Najpoznatije legende su one koje se vezuju aza naziv grada, koji potiče od žene Vrane, koja je nakon smrti supruga na Kosovu vladala Vranjem, preko legende o Žutom cvetu, koja potiče iz prvog svetskog rata, te jedna od najlepših – o Belom mostu i ljubavi između Ajše i Stojana.

Nedaleko od grada mogu se videti ostaci rimskog utvrđenja poznatog pod imenom Markovo Kale, a jedan od svakako najzanimljivijih i najlepših objekata u gradu je rodna kuća Borisava Stankovića u baba-Zlatinoj ulici, jednoj od najstarijih ulica u Vranju.

printscreen Youtube

 

Takođe, znamenitosti Vranja koje morate posetiti su: Narodni muzej Vranja u Pašinom konaku, Muzej Vranja, istorijski arhiv Vranja, Hamam, mostovi ljubavi…

Naš savet vama je da pre nego što posetite Vranje, pročitate Stankovićevu „Koštanu“ i „Nečistu krv“. 

printscreen Youtube

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading