NAJVEĆI FILMSKI FESTIVAL U SRBIJI Politikina revija kao preteča ove kulturne manifestacije međunarodnog karaktera

Jelena Vamović

11:25

Turizam 0

Međunarodni filmski festival - FEST je filmski festival koji se održava svake godine u Beogradu od 1971.

NAJVEĆI FILMSKI FESTIVAL U SRBIJI Politikina revija kao preteča ove kulturne manifestacije međunarodnog karaktera
shutterstock

 

Najveći filmski festival u zemlji je FEST, koji je pridobio i međunarodni karakter. Tokom dana održavanja FEST-a, u Beograd stižu brojne premijere domaćih i svetskih filmova. Manifestacija je uvek takmičarskog karaktera, a stručni žiri svake godine bira pobednika u nekoliko kategorija i dodeljuje nagradu za najbolji film, scenario, mušku i žensku uloga.

Tokom prvog festivala na pet programa je prikazano ukupno 73 filma koje je videlo oko 105.000 gledalaca. Rekord u gledanosti, Fest je dostigao 1977. godine, kada je zabeleženo 252.332 gledaoca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Tokom devedesetih festival je upao u krizu, 1997. je čak i prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu, 1993. i 1994. nije održan.

U okviru FEST-a se dodeljuje i nagrada Beogradski pobednik. Cene karata kreću se od 350 do 500 dinara, u zavisnosti od termina i projekcije.

Preteča FEST-a je bila Politikina revija repriznih filmova. Ondašnji gradski funkcioner Milan Vukos je organizatoru revije Milutinu Čoliću, novinaru „Politike“ ponudio sredstva da upriliči festival naredne godine.

FEST se održava tokom prvog kvartala u godini, mada se tačan datum često menja. Pošto je festival porastao, bilo je potrebno pripremiti još nekoliko lokacija u Beogradu da bi bilo dovoljno mesta za sve projekcije i posetioce: Sava Centar, Kombank Dvorana, Dom omladine Beograda, Bioskop Cineplexx u Galeriji Belgrade. 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading