OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?

Lepote Srbije

20:00

Turizam 1

Tito ga je zaobilazio, a ni drugi političari ga nisu naročito „mirisali“.

OBIŠAO CEO SVET ALI OVDE NIKADA NIJE KROČIO Zašto je Josip Broz izbegavao ovaj grad u Srbiji?
shutterstock

 

Josip Broz Tito, doživotni predsednik Jugoslavije ostao je poznat po svojim svetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju sveta i putovanjima koja su trajala po nekoliko meseci.

Ipak, pored svih gradova koje je posetio, pa čak i na drugim krajevima sveta, jedan u Srbiji nikada nije posetio i za to je imao svojih razloga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Naime, smatrao ga je bliskim četničkoj ideologiji i ravnogorskom pokretu pa ga je zato izbegavao. Reč je o Čačku.

Etiketu „buntovničkog grada“ dobio je kad je u jednoj od retkih prilika kada je Tito odlučio da tamo govori – nestalo struje.

shutterstock

 

I nije bilo značajno što su ga svaki put na proputovanju na ulicama dočekivale razdragane gomile građana… Čačani su u Titovim očima uvek ostali – četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme „Na planini, na Jelici“.

U stvarnosti, izveštaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocenili kao ozloglašeno „komunističko leglo“ u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić…

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BILBORD.RS (@bilbord_rs)

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(1)

Loading
Bili

30.01.2023 21:21

Nije senzacionalno. Bio je nekoliko puta u Čačku, dočekivali smo ga sa zastavicama i pesmama. Čačak je bio industrijski centar, razvijao se.