FABRIKA KISEONIKA U SRBIJI Posadili 36 hiljada stabala crnog bora kako bi povećali kvalitet vazduha u samom centru grada

Jelena Vamović

08:27

Turizam 0

U naselju Pora počelo je pošumljavanje jedne od predviđenih pet parcela u gradu.

FABRIKA KISEONIKA U SRBIJI Posadili 36 hiljada stabala crnog bora kako bi povećali kvalitet vazduha u samom centru grada
shutterstock

 

U ovom mestu biće posađene sadnice crnog bora u okviru zajedničke akcije Ministarstva zaštite životne sredine i grada Užica “Udahnimo život prirodi”.

“Treću godinu zaredom u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine realizuje se projekat “Udahnimo život prirodi”, u okviru kog je tokom prethodne dve godine oko 36 000 stabala posađeno u užem centru grada na površini od 14 hektara. Pošumljavanje nastavljamo i ove godine i to sadnjom oko 5 hiljada stabala na pet parcela koje se nalaze na Pori, Ibiševom guvnu, Malom Zabučju, u Krčagovu i u Omladinskoj ulici“, kazala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

rina.rs

 

Ovde naravno nećemo stati jer pošumljavanje jeste jedna od dugoročnih mera koju smo predvideli i koju ćemo realizovati svake godine, zajedno sa svim ostalim merama za povećanje energetske efikasnosti i unapređenje kvaliteta vazduha i zaštitu životne sredine”, zaključila je gradonačelnica.

Nada Jovičić gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam podseća da su upravo šume pluća planete, a jedno stablo zeleni respirator.

shutterstock

 

”U prilog tome govori i činjenica da jedno zdravo, odraslo stablo prikupi iz atmosfere oko 22 kg ugljen -dioksida na godišnjem nivou, a da u atmosferu isto tako emituje na godišnjem nivou onoliko kiseonika koliko je neophodno za disanje, dva odrasla čoveka. Nama je neophodno, naročito u urbanim sredinama gde je nivo kiseonika u proseku 6% niži u odnosu na ostale teritorije, potrebno je da zelene površine povećavamo iz godine u godinu i ne samo kroz projekte pošumljavanja u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine”.

Grad je inicirao akciju “16 000 stabala za 16 000 ložišta” ,gde su obezbeđene i podeljene besplatne sadnice sugrađanima da i sami rade na uvećanju zelenog pojasa na svojim privatnim parcelama. Takođe, grad učestvuje i u akciji ” Posadi svoj hlad”.

shutterstock

 

(Izvor: RINA.rs)

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading