Čudo prirode na 900 metara nadmorske visine u zlatiborskom selu Dobroselica: Prerast je jedan od najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji

11:00

Turizam 0

Izgleda veličansteno

Dobroselica
RINA

Priroda nam često svojim savršenim delima pokaže da su čuda moguća, a upravo jedno takvo čudo prirode skrilo se u u zlatiborskom selu Dobroselica. Prirodnih kamenih mostova, koji se još nazivaju i Prerastima ima samo nekoliko na teritoriji čitave Srbije. Svi izgledaju veličanstveno, pa tako i ovaj na poznatoj srpskoj planini koji se ubraja među najgabaritnije.

- Prerast u Dobroselici spada među šest najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji. Ima dužinu od 48 i širinu od 12 metara. Visina njegovog gornjeg ulaza je 12, a izlaza 16 metara. Ovaj prirodni most predstavlja pravu prirodnu rijetkost i zbog toga privlači izuzetno veliku pažnju turista, prije svega planinara, a neizostavan je i njegov veliki značaj za nauku, kažu za RINU u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Ova neobična atrakcija iz godine u godinu privlači sve više posetilaca. Udaljena je od Zlatibora 23 kilometara, a put do nje vodi preko prelepih zlatibroskih predala, sela Vodice i same Dobroselice. Postavljene su putokazi, a ispred samog Prerasta nalaze se informativne table i klupe za putnike namernike.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Smešten je na južnom obodu Zlatibora i predstavlja tipičan primer kontaktne prerasti, nastale usled selketivne erozije i lokalnog poniranja reke. Kroz pećinu teče potok, nekadašnja ponornica, za koji se pretpostavlja da je erozivno uticao na pećinu. U narodu je ova lokacija poznata i kao Točkovića pećina ili Šupljica. Prostire se na 900 metara nadmorske visine, dodaju u TO Zlatibor.

Prirodni kameni most u selu Dobroselice na južnom obodu planine Zlatibor predstavlja jedini takav geomorfološki objekat u zapadnom delu Srbije i uvršćen je u listu nacionalnog geonasleđa.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading