RAJ NA 90 KILOMETARA OD BEOGRADA Mesto poznato po čuvenoj manifestaciji, pećini i manastirima privlači sve već broj turista (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Jedan od osnovnih razloga zbog koji stanovnici srpske prestonice, ali i drugih gradova naše zemlje biraju baš Rajac za vikend, jeste njegova odlična pozicioniranost. Od Beograda ga deli oko 90, od Aranđelovca i Valjeva 50-ak kilometara, dok je od Gornjeg Milanovca Rajac udaljen oko 25 kilometara.

RAJ NA 90 KILOMETARA OD BEOGRADA Mesto poznato po čuvenoj manifestaciji, pećini i manastirima privlači sve već broj turista (FOTO)
Foto: Rina

 

Jedan od planinskih vrhova Suvobora poznat je kao omiljeno izletište ne samo stanovnika obližnjeg Ljiga, već i drugih gradova tog kraja i širom zemlje.

Vrh Rajac nalazi se na nadmorskoj visini od 848 metara i naročito je omiljen među planinarima, ali i ljubiteljima prirode.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manifestacija koja nosi naziv "Kosidba na Rajcu", postala je simbol ovog predela. Iz godine u godinu, broj učesnika se povećava, a stekla je i međunarodni karakter.

Rajac za vikend-izlete

RAJ NA 90 KILOMETARA OD BEOGRADA Mesto poznato po čuvenoj manifestaciji, pećini i manastirima privlači sve već broj turista (FOTO) Shutterstock/Kosidba na Rajcu
 

Jedan od osnovnih razloga zbog koji stanovnici srpske prestonice, ali i drugih gradova naše zemlje biraju baš Rajac za vikend, jeste njegova odlična pozicioniranost. Od Beograda ga deli oko 90, od Aranđelovca i Valjeva 50-ak kilometara, dok je od Gornjeg Milanovca Rajac udaljen oko 25 kilometara, navodi “Wikipedia”.

Uz to, u pitanju je planinsko područje poznato ne samo po brojnim predelima netaknute prirode, već i po skrivenim jamama i pećinama, ali i bogatom biljnom i životinjskom svetu.

Izuzev zečeva i lisica, na području Rajca obitavaju i srndaći, divlje svinje i fazani, ali i lisice i druge životinje. U bistrim potocima i manjim rekama, koje presecaju ovaj predeo, obitavaju i različite vrste riba. Iako zimzeleno drveće, i to najpre bor i jela, rastu na većim visinama, Rajac je poznat po bogatim šumama hrasta, cera, breze, bukve i jasena.

Priroda i istorija

Staze za pešačenje su lepo uređene na Rajcu, što ga čini idealnim ne samo za pešačenje, nego i za planinarenje, navodi “Serbia.travel”.

I mada ih ima još, među jamama i pećinama na području Rajca, najpoznatija je istoimena, Rajačka pećina. Ne samo da je interesantna zbog mnoštva pećinskih ukrasa, već i zbog potoka koji sa vremena na vreme teče kroz hodnike. Upravo zahvaljujući tome se u Rajačkoj pećini povremeno mogu videti i podzemna omanja jezera, ali i vodopadi izuzetne lepote.

RAJ NA 90 KILOMETARA OD BEOGRADA Mesto poznato po čuvenoj manifestaciji, pećini i manastirima privlači sve već broj turista (FOTO) Printscreen/Youtube
 

Pored toga što je domaćin već pomenutoj kosidbi, na Rajcu se iz godine u godinu organizuje i takmičenje u orijentiringu “Memorijal čika Duška Jovanovića”, ali i vrlo zanimljiva akcija, poznata kao “Dan čistih planina”. Tom prilikom se organizuje i trka biciklima, duž staze duge više od sedam kilometara, ali i ekološka aktivnost, tokom koje učesnici čiste ovaj predeo.

Izuzev dva značajna manastira, koja se u blizini Rajca nalaze, ovaj predeo je poznat i po nekoliko spomen-obeležja. Jedan od njih posvećen je stradalima u Kolubarskoj bici, drugi je spomen-česma podignuta u znak sećanja na stradale vojnike iz Velikog rata, a tu je i još nekoliko spomen-obeležja, koji su posvećeni stradalima tokom Drugog svetskog rata.

Srednjovekovni manastir Vavedenje nalazi se podno Rajca, a u ataru sela Moravci je i manastir posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, poznat i kao manastir Moravci.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading