STANIŠTE RETKIH BILJNIH I ŽIVOTINJSKIH VRSTI Poslednje plavno područje velike evropske reke

M. M.

13:00

Turizam 0

Stanište mnogih vrsta koje se vezuju za plavna područja uz velike reke.

STANIŠTE RETKIH BILJNIH I ŽIVOTINJSKIH VRSTI Poslednje plavno područje velike evropske reke
Shutterstock

 

Na obalama Dunava, tačnije između 1367. i 1433, kilometra njegovog toka, nalazi se specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“. Deo je velikog ritskog kompleksa, koji se prostire i u Hrvatskoj i Mašarskoj. Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ je sastavljeno od Monoštorskog o Apatinskog rita, a prostire se na površini od 19 600 hektara.

Rezervat „Gornje podunavlje“ je stanište za mnoge vrste koje se vezuju za plavna područja uz velike reke. U rezervatu je prisutna 51 vrsta sisara, 248 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta gmizavaca, ogroman broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja fauna leptira sa preko 60 vrsta dnevnih leptira., više od 1000 biljnih vrsta…

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ana Dajić (@__anagram__)

Ovo područje stanište je retkih biljnih vrsta kao što su kukurjak Eranthis hyemalis, rebratica Hottonia palustris i borak Hippuris vulgaris, značajno plodište i migratorna staza riba, gnezdilište orla belorepana Haliaeetus albicilla i crne rode Ciconia nigra i stanište najveće populacije jelena Cervus elaphus u Srbiji.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tanjug novinska agencija & TV (@tanjug.official)

Za prostor „Gornjeg Podunavlja“ specifično je i preklapanje mnogih etniciteta i kultura. Prisutan je širok spektar narodnih nošnji, karakteristični folkor i običaji. Mnogi običaji kao deo tradicije, danas imaju karakter manifestacije kao što je Maskirani karneval u Kupusini, Šokačka svadba sa “grožđe balom” u Sonti, negovanje izvornih narodnih pesama iz starog zavičaja (Lika i Banija) u Prigrevici, Apatinske ribarske večeri koje se održavaju svaki mesec, “Zlatni kotlić” takmičenje u pripremi “Fišpaprikaša” i dr. Na ovom prostoru spremaju se tradicionalna jela od ribe (fiš-paprikaš, riblja čorba, riba u rašljama) i divljači.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sebesfok Carda (@sebesfokcarda)

Gornje Podunavlje na karti:

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading