NAJCENJENIJI SUVOMESNATI PROIZVOD U SRBIJI Ovde se tradicija sušenja mesa prenosi sa kolena na koleno dugi niz godina

Jelena Vamović

21:00

Turizam 0

Svaki zalogaj ovog specijaliteta čini da budete ponosni na našu tradiciju i ponosni na Srbiju.

NAJCENJENIJI SUVOMESNATI PROIZVOD U SRBIJI Ovde se tradicija sušenja mesa prenosi sa kolena na koleno dugi niz godina
shutterstock

 

Pršuta je naša veza za tradicijom, sa precima, ona je deo našeg nacionalnog identiteta. Nekada je svaki seljak, iz potrebe za jakom i kvalitetnom hranom, koja neće opteretiti stomak, a daće dovoljno energije za naporne radove na selu, sušio pršutu.

Ko je imao životinje, u novembru bi organizovao mobu, kada bi se skupljali rodbina, komšije, prijatelji… Udruženim snagama se meso seklo, obrađivalo, svi bi se sjatili oko kotla u kome se prave čvarci, a uveče bi svi zajedno, umorni i srećni večerali ono što su tog dana pripremali. Domaćin bi zatim danima dimio i sušio slanininu, vrat, pršutu…

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju – Pršutijadu.

 

Pršutijada se održava u selu Mačkat koje je tradicionalno Zlatiborsko selo poznato po suvomesnatim proizvodima gde se pored goveđe i svinjske pršute prave i: užička kobasica, čvarci, kavurma, kao i stelja – pršuta od ovčijeg mesa intezivnog ukusa i mirisa pogodna za konzumiranje uz alokoholna pića.

A nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma.

shutterstock

 

Specifičnost pravljenja pršute ogleda se u konstantnom loženju tihe vatre u sušari i postizanje dimljenja, ali i nezobilaznog korišćenje mraza kao sastavnog dela u sušenju pršute.

Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.

Mačkat na mapi:

Komentari(0)

Loading