ČUVAMO OBIČAJE I TRADICIJU Pekmezijada u Novim Kozarcima je dokaz toga (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Manifestacije 0

U Novim Kozarcima kod Kikinde održana je 2. "Pekmezijada", manifestacija koja je ove godine okupila desetak ekipa iz okolnih sela, Kikinde i Zrenjanina, kako bi se nadmetale u pravljenju pekmeza od šljiva. Program je organizovalo Udruženje žena "Narcis" iz Novih Kozaraca, uz podršku Mesne zajednice i Grada Kikinde.

ČUVAMO OBIČAJE I TRADICIJU Pekmezijada u Novim Kozarcima je dokaz toga (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Pekmez

Cilj održavanja "Pekmezijade" bio je da se očuvaju običaji i tradicija našeg naroda, ali i da se stari recepti i način pravljenja pekmeza prenesu na mlađe generacije.

pekmez od šljiva Shutterstock/Pekmez
 

Pekmez je tradicionalna voćna poslastica koja spada u zimnicu i slična je džemu.

Dobije se dužim kuvanjem voća nego u džemu, a često se unapred usitni. Šećer se često prvo prokuva sa malo vode, pa se u to dodaje pripremljeno voće. Mera šećera i voća je najčešće 1:1. Ukoliko se smanjuje količina šećera, pekmez se mora kuvati duže. Ukoliko postoji opasnost od kvarenja, dodaje se i neko sredstvo za konzerviranje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ČUVAMO OBIČAJE I TRADICIJU Pekmezijada u Novim Kozarcima je dokaz toga (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Pekmez

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Ove godine bilo je veliko interesovanje ekipa, ali je moglo da učestvuje samo deset, jer toliko imamo bubnjeva. U svakom slučaju smo uspeli da mlađim generacijama pokažemo kako se na stari način proizvodi pekmez, a posetiocima pružili priliku da ga probaju - istakla je predsednica Udruženja "Narcis" Radmila Arambašić.

Kako da dođete od Beograda do Novih Kozaraca pogledajte na sledećoj mapi:

Izvor: naslovi

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading