OBIČAJI VEZANI ZA ROĐENJE DETETA KOD VRANJANACA Većina se vremenom menjala i gubila, a neki od njih su opstali i do danas (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Kod srpskih seljaka na vranjskom gravitacionom području postoji dosta verovanja i običaja o rođenju, novorođenčetu i porodilji.

OBIČAJI VEZANI ZA ROĐENJE DETETA KOD VRANJANACA Većina se vremenom menjala i gubila, a neki od njih su opstali i do danas (VIDEO)
KUD Sevdah

S jedne strane se praktikuju radi zaštite novorođenčeta i porodilje od zlih duhova i porođajnih demona, a s druge strane ti običaji i verovanja, treba da donesu dug život novorođenčetu i dobru sreću u životu.

Postojao je običaj kod seoskog društva, kada se rodi muško dete, novorođenče se odnosi u jasle, gde se položi, a zatim se odatle nosi kod porodilje. Ovo se činilo iz verovanja da će dete kada odraste postati dobar pastir ili ratar. Ako je u pitanju žensko dete, ono se stavljalo u razboj za tkanje, što se činilo iz verovanja, da će kada poraste postati dobra tkalja.

Nakon oslobođenja Vranja od Turaka, u varoška naselja sa dolaskom školovanih ljudi i opismenjavanja stanovništva, kod tadašnjih seljaka se stvorio utisak da posao činovnika donosi dobru zaradu uz vrlo malo napora.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tako su se umesto gore navedenih običaja počeli praktikovati drugi. Naime, kada je odojče vraćano sa krštenja u roditeljski dom, prvo je bilo odneto kod kućnog odžaka „da gleda kroz odžak“, što je imalo za cilj da ga čuva od „urokljivih očiju“.

Zatim bi ga roditelji stavljali u ljuljku i u u ruke bi mu stavljali „plajvaz“ (pisaljku), a zatim bi uzimali knjigu i stavljali bi mu je u krilo i otvarali, kao da je dete čita. Ovo se činilo iz verovanja da bi dete kada odraste bio dobar đak, a zatim postao činovnik.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading