PROČITAJTE Sve važne običaje koje imaju Srbi posvećene preminulim članovima porodice!

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Zadušnice su i većina nas je bila na groblju i kako dolikuje, pomolila se za pokoj duša naših preminulih predaka, ali ovo nije jedini običaj kod Srba vezan za mrtve.

Sveće
Lepote Srbije

U srpskoj pravoslavnoj tradiciji, običaji vezani za mrtve imaju duboko ukorenjeno mesto i značajnu ulogu u životu vernika. Evo nekoliko ključnih običaja:

Parastos je poseban pravoslavni obred kojim se sećamo i molimo za pokojne. To je “posredništvo” ili “zastupništvo” pred Bogom za umrlog.

Parastos se najčešće moli na poziv rodbine i prijatelja 40. dan od dana smrti umrloga. Obično se moli na grobu, ali je dopušteno da se održi i u crkvi.
Za parastos je potrebno pripremiti kuvanu pšenicu (koljivo), sveću, čašu vina, kadionicu, briket i tamjan.

Kada se pokojnikova duša razdvoji od tela, to se naziva samrtna postelja. Tada se poziva sveštenik da ispovedi i pričesti bolesnika kako bi se duša lakše rastala od tela.

Možda vas zanima:

Prema narodnom iskustvu, duša pokojnika koji je ispoveđen i pričešćen, i koji se oprostio sa svojim najbližima, lagano i tiho izlazi iz tela, kao ptica iz kaveza, i rasterećena leti nebeskim prostorima u carstvo nebesko.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zadušnice:

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek su subotom. To su dani kada se posebno moli za pokoj duša preminulih članova porodice i prijatelja.

Postoje četiri vrste zadušnica:

Zimske zadušnice: Obeležavaju se pred Mesne poklade.
Letnje zadušnice: Obeležavaju se pred Duhove.
Miholjske zadušnice: Obeležavaju se pred Miholjdan.
Mitrovske zadušnice: Obeležavaju se pred Mitrovdan.

Na dan zadušnica, vernici idu u crkvu gde se služi Sveta liturgija i parastos. Sveštenik preliva vinom žito, a posle službe se odlazi do grobova pokojnika.
Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove. Vernici nose kuvano žito koje simbolizuje Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i crno vino kojim se označava Božje milosrđe.

Ovi običaji imaju poseban značaj za svakog pravoslavca i pomaže vernicima da se sećaju i mole za pokoj duša svojih najmilijih.

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

Kultura

15:00

9 maj, 2024

JEdna od najcenjenijih pevačica Jadranka Stojaković imala je toliko gorku sudbinu, te su ljudi počeli da pričaju kako su joj njene pesme postale kletva. A, zapravo, vlasnica autentičnog i veoma raskošnog glasa, trudila se da živi običnim životom i da radi ono što voli - da peva. Međutim, život joj je priredio takav scenario koji nemam prilike da vidimo ni na filmskom platnu.

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Komentari(0)

Loading