TRAJE UKUPNO 48 DANA Uskoro počinje najduži i najstruži post

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog – Vaskrs.

TRAJE UKUPNO 48 DANA Uskoro počinje najduži i najstruži post
Shutterstock

 

Pravoslavni vernici ove godine Vaskrs obeležavaju 5. maja, a prethodno se posti sedam nedelja.

Vaskršnji post ove godine počinje 18. marta (ponedeljak) i traje do nedelje 5. maja (zadnji dan posta je subota 4. maj).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog – Vaskrs.

Ovaj post spada u najstrože postove od sva četiri koliko ih ima tokom godine, kako po načinu ishrane, tako i po dužini trajanja. Ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom posti se na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a na Blagovesti i na Cveti dozvoljeno je jesti ribu.

Ipak, suština posta je mnogo složenija od menija o kome se često polemiše tokom perioda posta.

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

Kultura

15:00

9 maj, 2024

JEdna od najcenjenijih pevačica Jadranka Stojaković imala je toliko gorku sudbinu, te su ljudi počeli da pričaju kako su joj njene pesme postale kletva. A, zapravo, vlasnica autentičnog i veoma raskošnog glasa, trudila se da živi običnim životom i da radi ono što voli - da peva. Međutim, život joj je priredio takav scenario koji nemam prilike da vidimo ni na filmskom platnu.

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Komentari(0)

Loading