KO JE BIO "VITEZ OD BEOGRADA" Možda vam ova titula zvuči lepo, ali po Srbe nikako nije bilo

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Upravo jedan od takvih zadataka ga je upisao u istoriju.

Fric Klingenberg
Wikipedia

 

 

Fric Klingenberg bio je kapetan u sastavu SS divizije „Das Rajh” koja je učestvovala u napadu na Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine. Imao je 26. godina i bio je mlad i osion. Klingenberg je stalno protestvovao kod svojih pretpostavljenih jer je smatrao da mu daju sporedne zadatke. A upravo jedan od takvih zadataka ga je upisao u istoriju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, Fric Klingenberg je sa svojom jedinicom (iz pravca Rumunije) nastupao kroz Banat. Stigli su do Pančeva i Dunava, gde su ih zaustavile jake kiše. Putevi su se pretvorili u kaljuge. Komandant divizije nije znao šta ga čega na putu do Beograda i zato je izdao naredbu spomenutom mladom kapetanu da ode u izvidnicu.

Misterija zemunske kule

Klingenberg je 11. aprila sa desetinom vojnika krenuo uzvodno obalom Dunava. Negde u okolini današnjeg Pančevačkog mosta pronašli su motorni čamac. Njime su prešli Dunav. Ali, dvojica vojnika koji su trebali da se vrate na suprotnu obalu i ukrcaju municiju i dovedu pojačanje, nastradali su kada se čamac prevrnuo u brzom i nadošlom Dunavu. U diviziji su bili ubeđeni da je celokupna izvidnica nastradala.  

Klingenberg je krenuo ka centru Beograda koji je danima pre toga bio bombardovan. Usput su zarobili nekoliko demoralisanih jugoslovenskih vojnika i „oslobodili” nemačke turiste koje je rat zadesio u Beogradu. Zarobljenim autobusom nastavili su ka centru, usput su pokupili još zarobljenik i učestvovali u puškaranju sa beogradskom policijom. Da „sreća prati  hrabre” pokazalo se po dolasku u centar Beograda gde su podigli nemačku zastavu.

Od „Sitnica” do „Mozaika”

Klingenberga je ubrzo pronašao gradonačelnik Beograda koji je došao da moli za prestanak bombardovanja. Klingenberg se predstavio kao izvidnica dve oklopne divizije koje su navodno stigle do predgrađa prestonice.  U tom trenutku su iznad Beograda preletali nemački avioni i Klingenberg je zapretio da narediti novo bombardovanje. U strahu od novih razaranja gradonačelnik je pristao na predaju 12. aprila.

Klingenberg je rizikovao sve. Imao je samo pet borbeno sposobnih vojnika ( jedan je pao i iščašio zglob na ruci), radio stanica je bila pokvarena i nije imao vezu sa nadređenima. 

Nemačka ratna propaganda ga je proglasila za „viteza od Beograda”. Odlikovan je Viteškim krstom. Nakon toga je napredovao u službi i stigao je do komandanta divizije. Poginuo je 23. marta 1945. godine u borbi sa američkim trupama.  

Komentari(0)

Loading