SVAKA BOJA IMA SVOJE ZNAČENJE Da li znate zašto je zastava Srbije crveno-plavo-bela?

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Šta zapravo označavaju boje na zastavi?

SVAKA BOJA IMA SVOJE ZNAČENJE Da li znate zašto je zastava Srbije crveno-plavo-bela?
Shutterstock/Državna zastava Republike Srbije

 

Slavenske trobojnice usvojile su slavenske narodne države u 19. veku. Od 19. veka, usvojeni su različiti nacrti i varijacije zastave, usvojeni u novembru 2010. Ustav Srbije iz 2006. donosi pravila o protokolu nacionalne zastave.

Šta zapravo označavaju boje na zastavi?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srpska zastava sadrži horizontalne pruge jednake debljine u tradicionalnim pan-slavenskim trobojnicama: crvena (gore), plava (srednja) i bela (dole). Ove pan-slavenske boje predstavljaju revolucionarne ideje suvereniteta. Crveno označava krv prolivenu tokom borbe za slobodu, plava označava čisto nebo, a bela označava majčino mleko.

U grbu Srbije nalazi se glavni štit i manji crveni štit, a postavljen je prema strani koplja zastave. Glavno polje grba predstavlja srpsku državu. Takođe prikazuje dvoglavog belog orla i fleur-de-lis pored svakog talona, ​​koji se smatraju istorijskim dinastičkim simbolima.

Manji crveni štit na orlu predstavlja naciju Srbije i podeljen je u četiri jednaka dela belim krstom, s ćiriličnim „C“ u svakom uglu. Četiri ćirilična C-a na štitu znače Samo Sloga Serbina Spasava. Iznad glave orla nalazi se kraljevska kruna, nadahnuta krunom zvezda Srbije.

SVAKA BOJA IMA SVOJE ZNAČENJE Da li znate zašto je zastava Srbije crveno-plavo-bela? Shutterstock/Državna zastava Republike Srbije
 

Crvena boja predstavlja krv prolivenu za slobodu.

Plava boja predstavlja nebo kao i samu slobodu.

Bela boja predstavlja mleko kojim nas je majka hranila kako bismo postali dobri ratnici i još bolji ljudi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

Kultura

15:00

9 maj, 2024

JEdna od najcenjenijih pevačica Jadranka Stojaković imala je toliko gorku sudbinu, te su ljudi počeli da pričaju kako su joj njene pesme postale kletva. A, zapravo, vlasnica autentičnog i veoma raskošnog glasa, trudila se da živi običnim životom i da radi ono što voli - da peva. Međutim, život joj je priredio takav scenario koji nemam prilike da vidimo ni na filmskom platnu.

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Komentari(0)

Loading