OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME Nosi ga veliki broj ljudi, a roditelji ga i dan danas često daju deci

Lepote Srbije

13:00

Kultura 0

Smatra se da ime vodi poreklo od negacije glagola „nadati“ ili „očekivati“.

OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME Nosi ga veliki broj ljudi, a roditelji ga i dan danas često daju deci
Pexels

 

Poslednjih godina, čini se, roditelji se sve češće odlučuju da svojoj deci daju stara srpska imena, umesto modernih i neobičnih, što je jedno vreme bilo u modi.

Tradicionalna imena često se daju kako bi se očuvala uspomena na pretke, a vremenom su se zaboravila značenja koja su se vezivala za određena imena. Primer takvog starog, a i danas popularnog imena jeste ime – Nenad.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ono se smatra izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, kao i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Smatra se da ime vodi poreklo od negacije glagola „nadati“ ili „očekivati“. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet „nenadano“, „iznenada“, tj. kojima se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola „želeti“ i da praktično znači – neželjeno dete, mada mnogi nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem.

Ono što je dodatno interesantno jeste da ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

Kultura

15:00

9 maj, 2024

JEdna od najcenjenijih pevačica Jadranka Stojaković imala je toliko gorku sudbinu, te su ljudi počeli da pričaju kako su joj njene pesme postale kletva. A, zapravo, vlasnica autentičnog i veoma raskošnog glasa, trudila se da živi običnim životom i da radi ono što voli - da peva. Međutim, život joj je priredio takav scenario koji nemam prilike da vidimo ni na filmskom platnu.

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Komentari(0)

Loading