DANAS JE VELIKI PETAK Najtužniji dan u godini, a evo koji se običaju moraju poštovati

10:00 >> 10:36

Kultura 0

Danas je Veliki Petak najtužniji dan u Hrišćanstvu

DANAS JE VELIKI PETAK Najtužniji dan u godini, a evo koji se običaju moraju poštovati
pixabay

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom sveta danas obeležavaju veliki praznik, Veliki petak koji se smatra i najtužnijim danom u pravoslavlju.

Crkva se danas seća događaja koji su neposredno prethodili Raspeću; počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da Ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: "Raspni Ga!"; nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti; razapinjanja i praštanja dželatima rečima:

"Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade"; umiranja, skidanja sa krsta, pomazivanja mirom, povijanja Tela platnom i polaganja u grob; postavljanja straže da čuva grob da neko ne ukrade Telo Gospodnje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Veliki petak se posti. Strog je post, a ono što je naročito zabranjeno je pijenje vina, jer ono predstavlja Krv Gospodnju.

Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva i ne veseli se.

Od Velikog četvrtka do Uskrsa, kada je, prema verovanju vakrsao Isus, ne zvone crkvena zvona jer ona u pravoslavnoj crkvi predstavljaju znak radosti, već se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Svuda gde Srbi žive, narod od ranog jutra odlazi u crkvu na molitve, a uveče na službe na kojima se iznosi plaštanica i vrši opelo Isusu Hristu.Tada se narod poklanja Hristovom grobu i celiva plaštanicu.Vrše se i litije oko hrama.  Žene kuvaju varice i mlade koprive.Varica se nosi čobanima, a koprivu jede i staro i mlado.Izbegava se bilo kakav drugi posao.U južnoj Srbiji decu ne puštaju napolje, van dvorišta.

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža.Veruje se i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom,a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

 

 

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

KARAĐORĐEVE MRAČNE TAJNE: Ovo je bila prva žrtva njegove preke naravi

Kultura

12:00

3 maj, 2024

Čuveni vođa Prvog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović rođen je 4. novembra (po starom kalendaru 3.novembra) 1762. godine u Viševcu u Osmanskom carstvu (danas Srbija) na Đurđic, od oca Petra i majke Marice. Godina rođenja se ne može tačno utvrditi, a pominje se period od 1749. do 1770. godine.

Komentari(0)

Loading