Ko je POLOŽAJNIK, kako ga dočekujemo i kakvu sreću nam donosi prva osoba koja na BOŽIĆ uđe u dom

10:00

Kultura 0

Vernici Srpske pravoslavne crkve slave najradosniji hrišćanski praznik

Ko je POLOŽAJNIK, kako ga dočekujemo i kakvu sreću nam donosi prva osoba koja na BOŽIĆ uđe u dom
rina

Pravoslavni vernici širom sveta sutra obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik, Božić koji se tradicionalno u Srba dočekuje sa brojnim običajima i za koji se vezuje duga tradicija. Posebnu simboliku nosi uloga položajnika za koja se veruje da će porodici doneti zdravlje i radost tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka.

Naime, na Božić, rano ujutru, prva osoba koja dođe u dom ima poseban status i naziva se – položajnik. NJegova misija je da donese radost u kuću.

On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, bože, daj!”

Možda vas zanima:

Kada položajnik uđe, običaj je da pozdravi ukućane rečima “Hristos se rodi”, a onda da priđe ognju, uzme grančicu badnjaka i džara vatru uz reči: “Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica.” On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, bože, daj!”

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka i da dok džara vatru gata po zvezdama u korist domaćina.

Obično ulogu položajnika ima dete, koje dobija simboličan poklon u znak zahvalnosti. Danas se sve češće preskače džaranje vatre, ali položajnik, darovi za položajnika u vidu čarapa, knjiga ili sitnih poklona i badnjak opstaju.

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Otac Predrag Popović

Otac Predrag Popović sa pršutom u ruci pita - "Je li, KOLIKO STE SMRŠALI TOKOM POSTA?": Dotakao se i HISTERIJE među vernicima, pa se osvrnuo na SUŠTINU POSTA I VASKRSA

Kultura

11:00

8 maj, 2024

Otac Predrag Popović poznat je po iskrenim komentarima i objavama koje izazivaju oprečna mišljenja. Jedna takva desila se danas, na Vaskrs, u vezi sa vaskršnjim postom koji je završen. On je u njoj vernicima postavio nekoliko pitanja u vezi sa pobudama i razlozima zbog kojih su postili prethodnih nedelja.

Komentari(0)

Loading