NAJUKUSNIJA SRPSKA TORTA: Savršena poslastica koju je kraljica Marija pravila i poklanjala siromašnoj deci! (RECEPT)
Za ljubitelje oraha nema bolje torte, a pravi se vrlo jednostavno
Kraljica Marija Karađorđević bila je je jedna od omiljenih žena u srpskoj istoriji, između ostalog i zbog njene brige o "običnom" čoveku.
Supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II bila je vrlo neposredna u komunikaciji s narodom. Često su je viđali kako šeta sama, i to u udobnoj obući, a navodno je bila vrlo skromna i velika humanitarka.
U istoriji je ostalo zabeleženo da je kraljica Marija za praznike obavezno posećivala tadašnji Zavod za siromašnu decu, a tamo nije odlazila praznih ruku: u njima je nosila bogatu tortu sa orasima!
Torta kraljice Marije
Sastojci
Kora:
7 belanaca
150 grama mlevenih oraha
150 grama maslaca
70 grama brašna
150 grama šećera
1 kesica vanilin šećera
Fil:
7 žumanaca
2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
150 grama šećera
5 kašike mleka
150 mlevenih oraha
50 grama maslaca
100 grama seckanih oraha
Priprema
Kora
Mikserom dobro umutite sneg od belanaca. U odvojenoj posudi umutit maslac koji odstojao naa sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa im postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Potom ovu smesu kašikama dodajte snegu od belanaca, uz neprestano miksanje manjom brzinom.
Prelijte ovo testo u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom), pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Fil
Dok se testo peče, umutite žumanca i šećer prahu s vanilin šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 100 stepeni. Time prelijte koru, pa stavite u rernu na 15 minuta.
Preliv
Na srednjoj vatri istopite šećer i maslac, pa im dodajte mleko i na kraju mlevene orahe. Kada dobijete kompaktnu masu, njom prelijte tortu i zatim pospite mlevenim ili sitni seckanim orasima.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)