TRADICIONALNE ORASNICE OD SAMO 4 SASTOJKA KAKVE SU SE NEKAD PRAVILE: Naše bake su ih mesile samo po ovom RECEPTU
Retko koji kolač se toliko dugo zadržao u srpskoj kuhinji kao što su starinske orasnice
Postoji mnogo recepata za orasnice koje se masovno decenijama prave u svakoj kući na Balkanu. Mi vam donosimo proveren, starinski recept za ovaj obožavani kolač.
Priprema je jednostavna, a sve što vam je potrebno staje u 4 sastojka koja već verovatno imate u svojoj kuhinji.
Sastojci:
2 belanca
250 g šećera u prahu
300 g seckanih oraha
300 g mlevenih oraha
1/4 soka od jednog limuna
Priprema:
Umutite belanca dok ne dobije čvrst sneg odnosno beli šam. U njih potom dodajte ćećer u prahu i mutite dok ne dobijete gustu smesu.
Na kraju dodajte mlevene orahe i limunov sok.
Sve dobro izmeštaj varjačom dok ne dobijete konzistentnu masu.
U pleh stavite pek papipir, pa podelite test na pedesetak kuglica.
Od svake kuglice formirati valjak, uvaljati u iseckane orane pa blago oblikovati u potkovicu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, a čim stavite orasnice da se peku, smanjite temperaturu na 100 stepeni. Obavezno probajte i ovu kremastu tortu sa sirom i čokoladom!
Okvirno vreme pečenja je 20 minuta.
Kada budu gotove, pustite ih da se da ohlade i stegnu, pa ih tek onda izvadite iz pleha.
NAJUKUSNIJA STARINSKA POSLASTICA KOJA VRAĆA U DETINJSTVO: Mramorni kolač - brzo se sprema, a pojede se očas posla
Mramorni kolač je starinska poslastica koja vraća u detinjstvo
TUFAHIJE Miris i ukus ORIJENTA, zaljubićete se u ovu fenomenalnu poslasticu
Tufahije su u naše krajeve stigle iz Persije, pretpostavlja se sa Osmanlijama. Ovaj prilično jednostavan ali izuzetno ukusan dezert se najbolje priprema od jabuka sorte Greni Smit.
TRIK SRPSKIH DOMAĆICA: Spremite pasulj za samo sat vremena
Naše domaćice koriste sledeće sastojke tokom kuvanja pasulja koji im pomažu da bude preukusan i spremljen za tili čas
BLITVA Kraljica zdravlja koju često treba imati na meniju, evo kako da je spremate
Blitva je povrće sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima i korisna je kako sirova, tako i kuvana.
PREDLOG ZA RUČAK Medaljoni u sosu od pečuraka, ukusno jelo koje će voleti cela porodica
Medaljoni u sosu od pečuraka se brzo spremaju i idealni su za brz i ukusan ručak. Možete ih servirati same i uz prilog od testenine, krompira ili pirinča.
Komentari(0)