KOSOVSKO JELO Recept za jagnjeći pilav
Iako nema specifičnog dela Kosova i Metohije gde se priprema jagnjeći pilav, on se može naći u različitim krajevima ovog regiona
Jagnjeći pilav je ukusno tradicionalno jelo koje se može naći u različitim krajevima Kosova i Metohije. Ovo jelo se obično priprema u seoskim domaćinstvima, gde je jagnjetina česta namirnica i gde se jagnjeći pilav sprema za razne praznike i svečanosti.
Za pripremu jagnjećeg pilava koristi se jagnjeće meso isečeno na kockice, povrće kao što su paprike, crni luk, šargarepa, paradajz, krompir, pirinač i razni začini. Svi ovi sastojci se kuvaju zajedno u pećnici ili šporetu dok se ne dobije ukusno jelo koje se služi toplo.
Iako nema specifičnog dela Kosova i Metohije gde se priprema jagnjeći pilav, on se može naći u različitim krajevima ovog regiona. Ovo jelo je omiljeno među ljudima koji vole da se druže i slave zajedno, jer je idealno za pripremu u većim količinama i služenje u porodičnoj atmosferi.
Ukratko, jagnjeći pilav je jedno od najomiljenijih jela na Kosovu i Metohiji, koje se priprema od ukusnog jagnjećeg mesa i povrća, uz dodatak začina i pirinča. Ako niste probali ovo jelo, preporučujemo vam da ga probate, jer će vas sigurno osvojiti svojim ukusom i mirisom.
Recept za jagnjeći pilav
Za kosovski pilav meso treba da bude bez kostiju.
Isecite ga na manje komade i posoljenog propržite na ulju.
Nalijte vodom, pobiberite, dodajte sitno seckan crni i beli luk i dinstajte na umerenoj temperaturi dok meso ne odmekne.
Dodajte pirinač i dinstajte dalje uz povremeno dolivanje vodom.
Dodajte i suvo grožđe, pa produžite da dinstate još petnaestak minuta.
Sada stavite jelo u pećnicu i pecite dok ne porumeni malo po površini.
Služite sa salatom.
Hranljivi sastojci ovog našeg tradicionalnog jela
Jagnjeći pilav nije samo ukusan, već i veoma hranljiv i zdrav obrok.
Jagnjetina je bogata proteinima: Jagnjeće meso je odličan izvor proteina, koji su neophodni za rast, obnovu i održavanje mišićne mase.
Povrće je bogato vlaknima i vitaminima: Povrće koje se koristi u pripremi jagnjećeg pilava, kao što su paprike, crni luk, šargarepa i paradajz, bogato je vlaknima i vitaminima koji su neophodni za održavanje zdravlja.
Pirinač je dobar izvor energije: Pirinač koji se koristi u jagnjećem pilavu je dobar izvor složenih ugljenih hidrata koji daju energiju telu.
Začini doprinose ukusu i zdravlju: Razni začini koji se koriste u pripremi jagnjećeg pilava, kao što su biber, aleva paprika ili kumin, ne samo da doprinose ukusu jela, već i imaju pozitivan uticaj na zdravlje.
Prirodni sastojci: Jagnjeći pilav se priprema od prirodnih sastojaka, bez dodataka veštačkih boja, aroma ili konzervansa, što ga čini zdravijim i lakšim za varenje.
Jagnjeći pilav je zdrav i hranljiv obrok koji sadrži protein, vlakna, vitamine, složene ugljene hidrate i razne začine koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje. Ako želite da se hranite zdravo, a pritom uživate u ukusnoj hrani, jagnjeći pilav je odličan izbor za vas.
Sastojci
Potrebno:
800 g jagnjetine
1 manja šoljica ulja
300 g pirinča
3 glavice crnog luka
2 čena belog luka
100 g suvog grožđa
so
biber
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNI UŠTIPCI OD SAMO 3 SASTOJKA: Ne upijaju ulje, prave se očas posla, a mogu biti i slani i slatki doručak
Ukoliko više ne znate šta da pravite za doručak u toku posta, naš predlog su starinski uštipci od 3 sastojka
Komentari(0)