KOSOVSKO JELO Recept za jagnjeći pilav

14:00

Gastronomija 0

Iako nema specifičnog dela Kosova i Metohije gde se priprema jagnjeći pilav, on se može naći u različitim krajevima ovog regiona

Jagnjeći pilav
Printscreen/Instagram

Jagnjeći pilav je ukusno tradicionalno jelo koje se može naći u različitim krajevima Kosova i Metohije. Ovo jelo se obično priprema u seoskim domaćinstvima, gde je jagnjetina česta namirnica i gde se jagnjeći pilav sprema za razne praznike i svečanosti.

Za pripremu jagnjećeg pilava koristi se jagnjeće meso isečeno na kockice, povrće kao što su paprike, crni luk, šargarepa, paradajz, krompir, pirinač i razni začini. Svi ovi sastojci se kuvaju zajedno u pećnici ili šporetu dok se ne dobije ukusno jelo koje se služi toplo.

Iako nema specifičnog dela Kosova i Metohije gde se priprema jagnjeći pilav, on se može naći u različitim krajevima ovog regiona. Ovo jelo je omiljeno među ljudima koji vole da se druže i slave zajedno, jer je idealno za pripremu u većim količinama i služenje u porodičnoj atmosferi.

Ukratko, jagnjeći pilav je jedno od najomiljenijih jela na Kosovu i Metohiji, koje se priprema od ukusnog jagnjećeg mesa i povrća, uz dodatak začina i pirinča. Ako niste probali ovo jelo, preporučujemo vam da ga probate, jer će vas sigurno osvojiti svojim ukusom i mirisom.

Recept za jagnjeći pilav

Za kosovski pilav meso treba da bude bez kostiju.
Isecite ga na manje komade i posoljenog propržite na ulju.
Nalijte vodom, pobiberite, dodajte sitno seckan crni i beli luk i dinstajte na umerenoj temperaturi dok meso ne odmekne.
Dodajte pirinač i dinstajte dalje uz povremeno dolivanje vodom.
Dodajte i suvo grožđe, pa produžite da dinstate još petnaestak minuta.
Sada stavite jelo u pećnicu i pecite dok ne porumeni malo po površini.
Služite sa salatom.

Hranljivi sastojci ovog našeg tradicionalnog jela

Jagnjeći pilav nije samo ukusan, već i veoma hranljiv i zdrav obrok.

U nastavku su navedeni neki od razloga zašto je ovaj tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije dobar za vaše zdravlje:

Jagnjetina je bogata proteinima: Jagnjeće meso je odličan izvor proteina, koji su neophodni za rast, obnovu i održavanje mišićne mase.
Povrće je bogato vlaknima i vitaminima: Povrće koje se koristi u pripremi jagnjećeg pilava, kao što su paprike, crni luk, šargarepa i paradajz, bogato je vlaknima i vitaminima koji su neophodni za održavanje zdravlja.
Pirinač je dobar izvor energije: Pirinač koji se koristi u jagnjećem pilavu je dobar izvor složenih ugljenih hidrata koji daju energiju telu.
Začini doprinose ukusu i zdravlju: Razni začini koji se koriste u pripremi jagnjećeg pilava, kao što su biber, aleva paprika ili kumin, ne samo da doprinose ukusu jela, već i imaju pozitivan uticaj na zdravlje.
Prirodni sastojci: Jagnjeći pilav se priprema od prirodnih sastojaka, bez dodataka veštačkih boja, aroma ili konzervansa, što ga čini zdravijim i lakšim za varenje.

Jagnjeći pilav je zdrav i hranljiv obrok koji sadrži protein, vlakna, vitamine, složene ugljene hidrate i razne začine koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje. Ako želite da se hranite zdravo, a pritom uživate u ukusnoj hrani, jagnjeći pilav je odličan izbor za vas.

Sastojci

Potrebno:

800 g jagnjetine
1 manja šoljica ulja
300 g pirinča
3 glavice crnog luka
2 čena belog luka
100 g suvog grožđa
so
biber

Tagovi:

Komentari(0)

Loading